Typhoons och Gripar i samövning

Den 4–6 juli övade det svenska och brittiska flygvapnet tillsammans vid Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs. Övningen, genomfördes med Jas 39 Gripen och Typhoon, inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force, JEF.

Samövningen är en av flera JEF-samövningar som planeras genomföras i Sverige och Finland under sommaren och hösten, mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato.
Samövningen är en av flera JEF-samövningar som planeras genomföras i Sverige och Finland under sommaren och hösten, mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato.
Samövningen är en av flera JEF-samövningar som planeras genomföras i Sverige och Finland under sommaren och hösten, mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato. Foto: Flygvapnet
Samövningen är en av flera JEF-samövningar som planeras genomföras i Sverige och Finland under sommaren och hösten, mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato.
Samövningen är en av flera JEF-samövningar som planeras genomföras i Sverige och Finland under sommaren och hösten, mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato. Foto: Flygvapnet

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett brittisktlett ramverk för en snabbinsatsstyrka som ska kunna agera självständigt eller inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats i händelse av en kris, med fokus på norra Europa.

– Sverige försvaras bäst i nära samarbete med andra nationer och organisationer, där JEF är ett av flera internationella samarbeten, säger flottiljchef Adam Nelson.

JEF-länderna har alla uttryckt ett starkt stöd för Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i Nato, med utlovad utökad närvaro i Östersjöregionen under tiden som Sverige och Finland väntar på att bli medlemmar i Nato.

– Denna övning är en viktig del av den närvaron. Piloterna från svenska och brittiska flygvapnet har genomfört stridsträning utifrån en mängd scenarier och med detta tar vi ytterligare viktiga steg för att utveckla nya förmågor som möter morgondagens hot, säger flottiljchefen.

Storbritannien tog initiativ till JEF 2014 och utöver Storbritannien deltar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige i samarbetet.

– Det här är första gången 1(F) Squadrons arbetar med det svenska flygvapnet på ganska länge, och det är ett privilegium att få arbeta med dem som Joint Expeditionary Force Partners, säger detachementets befälhavare från det brittiska flygvapnet, Squadron leader Ben Spoor.

– Den här korta ombaseringen till Sverige ger oss en möjlighet att utveckla träning och taktik samtidigt som det visar det starka bandet och operativa förståelsen mellan det svenska och brittiska flygvapnet. Att kunna flytta våra Typhoons till okända flygfält och operera effektivt med andra nationer är grundläggande i framtiden för Dynamic Force Deployment. Vi hoppas kunna göra mer av detta i framtiden när Sverige blir medlem i Nato, avslutar Ben Spoor.