När andra tar semester håller marinen vakt

Marinen övervakar ständigt Sveriges gränser till sjöss. För besättningarna blir det många dagar på havet med sjösjuka och hårt arbete, men med en känsla av att göra skillnad.

sjöman
sjöman
Fartygschefen på HMS Härnösand hälsar på HMS Gävle när fartygen byter av varandra någonstans på Östersjön. Foto: Försvarsmakten
sjöman
HMS Härnösand på väg att förtöja i Visby för att proviantera under pågående sjöövervakning. Foto: Försvarsmakten

Varje dag rör sig cirka 4 000 handelsfartyg i Östersjön. Att deras gods kan lastas och lossas är avgörande för att vårt samhälle ska fungera. Under våren och sommaren har aktiviteten runt Sveriges kust varit hög och många nationer visar närvaro med militära fartyg. Även Sverige.

Martin Axelsson jobbar som artillerimatros
Martin Axelsson jobbar som artillerimatros ombord på HMS Gävle, ett jobb som var mycket roligare än han först trodde att det skulle vara. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Martin Axelsson är sjöman på korvetten HMS Gävle, han har precis klivit i land från en vecka med sjöövervakning i Östersjön.

– Det är roligt mest hela tiden. Det är spännande och man märker att det är på riktigt. Det är kul att se andra länder. Men det är också jobbiga dagar, vi är bortkopplade från omvärlden och man jobbar nästan hela tiden, säger Martin Axelsson.

Sex timmar jobb, sex timmar vila

Till sjöss arbetar besättningen i olika vakter där den ena halvan av besättningen jobbar och den andra vilar. Det vanligaste är sex timmar arbete, sex timmar vila. Och så rullar det på, natt som dag.

– Man får försöka få ut så mycket som möjligt av sin lediga tid. På sex timmar ska vi hinna äta, duscha, träna och sova. Vi som arbetar på bryggar kan ju gå ut eller i alla fall se ut, de övriga kan ibland glömma bort vad som är dag och natt. Man får kolla på klockan, säger Martin Axelsson.

En unik upplevelse

Under våren och sommaren har aktiviteten runt Sveriges kust varit hög och marinens fartyg avlöser varandra i den ständigt pågående sjöövervakningsoperationen. Det blir många dagar borta från nära och kära och arbetsveckan börjar i regel med en viss dos av sjösjuka.

– De första dagarna till sjöss kan man må lite dåligt men sen vänjer man sig och märker inte av det. De andra i besättningen är det som gör jobbet roligt. Vi delar en upplevelse som nästan ingen annan får vara med om. Det är speciellt, säger Martin Axelsson.

Anna Jönsson är chef för 41:a korvettdivisionen och väl medveten om att fartygen jobbat hårt under våren och sommaren.

– Det är viktigt att vi hela tiden upprätthåller en lägesbild av vad som händer där ute så att vi snabbt kan agera om det skulle behövas. Det blir många dagar borta för fartygen och dess besättningar och det är naturligtvis en uppoffring för deras anhöriga. Samtidigt är det just detta som vi är till för, att skydda och försvara våra intressen, säger Anna Jönsson.