ÖB om Natoansökan: "Ett viktigt och historiskt beslut"

Regeringen beslutade under måndagen att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato och ÖB kommenterade det vid eftermiddagens pressträff på Högkvarteret.
– Detta är ett viktigt och historiskt beslut. Militärstrategiskt är det helt rätt, det kommer att underlätta Försvarsmaktens uppgift – att försvara landet. Därför har det också varit mitt råd till regeringen, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Överbefälhavaren med mikrofoner framför sig.
Överbefälhavaren med mikrofoner framför sig.
Överbefälhavare Micael Bydén kommenterade beslutet om Sveriges Natoansökan vid en pressträff som genomfördes under måndagseftermiddagen. Foto: Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten

ÖB understryker att detta är ett första steg i en process till kollektiva försvarsförpliktelser som Försvarsmakten nu tar sig an, lugnt och systematiskt.

– För mig som överbefälhavare är det två utgångspunkter som vägleder mig: Sveriges militärstrategiska intressen och hur vi bäst bidrar till försvarsalliansens avskräckning i norra Europa. Jag vet att vi är välkomna in i Nato och jag vet att Sverige som medlem gör alliansen starkare.

På frågan hur Försvarsmakten ser på hotsituationen för Sverige under ansökningstiden svarade ÖB att motreaktioner är att vänta, allt från verbala hot till påverkansoperationer, sabotage eller cyberattacker.

– Men det är en kortsiktig risk, för att uppnå långsiktig säkerhet.