F 7-flygtekniker till Yrkes-SM

Sasindu Ginigathgala från Skaraborgs flygflottilj har blivit uttagen att tävla i flygteknikerlaget vid yrkes-SM i Växjö den 10-12 maj. Sasindu arbetar till vardags med Jas 39 Gripen i flygverkstaden på Såtenäs.

Sasindu Ginigathgala arbetar som flygtekniker på Jas 39 Gripen.
Sasindu Ginigathgala arbetar som flygtekniker på Jas 39 Gripen.
Sasindu Ginigathgala arbetar som flygtekniker på Jas 39 Gripen. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

– Det känns väldigt roligt att få vara med och representera det man gör och Försvarsmakten, säger Sasindu Ginigathgala.

Yrkes-SM är en tävling där hundratals unga yrkesskickliga från en mängd olika yrken ställer upp och tävlar mot andra inom samma yrke. Under Yrkes-SM kommer sedan de bästa tas ut för att representera Sverige i Yrkeslandslaget som deltar i både EM och VM. Under tävlingsdagarna väntas sammanlagt runt 20 000 besökare säger Sasindu.

– Det är lite nervöst men jag tror att man kommer vara fokuserad när man är där. Jag kommer nog glömma bort lite vad som händer runt om, att andra tittar, jag är där för att tävla och ha roligt.

Trivs på F 7

Under gymnasiet läste Sasindu Ginigathgala ett program med flygteknisk inriktning, och det är också den skolan som tagit ut honom till tävlingen. Sedan fortsatte studierna på en tvåårig yrkeshögskola för att bli flygtekniker (B1). Efter utbildningen arbetade han en kort tid i den civila världen innan han sökte sig till Försvarsmakten och F 7, något han inte ångrar.

– Jag trivs jättebra. Jag gillar gänget jag arbetar med och området runt Såtenäs, säger Sasindu som från början är från Stockholm.

Många möjligheter för civila

Som så många andra på flygverkstaden så är Sasindu civilanställd. Att det finns möjlighet att arbeta som civil inom flygvapnet utan att ha genomfört någon militär grundutbildning, både på flygverkstaden och inom många andra verksamheter, är något inte alla känner till.

– Många vet inte att det också jobbar civila i Försvarsmakten, det visste inte jag heller först. Om fler visste det så tror jag fler skulle söka sig hit. När jag började här fick jag snabbt de olika utbildningar jag behövde. Det är jättebra, säger Sasindu Ginigathgala.