"Ta på dig uniformen och visa vad Hemvärnet gör"

Varje år genomför Hemvärnet Uniform på jobbet-dagen. Den 20 april får hemvärnssoldater bära uniform på arbetet och i annan lämplig verksamhet. Det är frivilligt att delta och syftet med dagen är att synliggöra landets många hemvärnssoldater och att väcka intresset för Hemvärnet.

Person i uniform på sitt civila arbete på Uppsala universitet.
Person i uniform på sitt civila arbete på Uppsala universitet.
Erik Lewin är universitetslektor i materialkemi på Uppsala universitet och insatssoldat i Hemvärnet. Foto: Staffan Claesson/Tidningen Hemvärnet
Två lärare i uniform med elever i klassrum.
Insatssoldaten Andreas Jillram i Västmanlandsbataljonen och plutonsignalisten Johan Öster i Upplandsbataljonen arbetar som gymnasielärare på ABB Industrigymnasium i Västerås Foto: Staffan Claesson/Tidningen Hemvärnet

Generalmajor Stefan Sandborg är rikshemvärnschef och tycker att uniform på jobbet-dagen är ett bra sätt att sprida kunskap om vad en hemvärnssoldat gör. Och att arbetsgivarna vet hur de kan vara med och bidra till ökad förmåga i försvaret av Sverige genom att låta sina anställda vara med på övningar och engagemang i Hemvärnets regi.

En militär iklädd basker.
Rikshemvärnschefen Stefan Sandborg hoppas att så många hemvärnssoldater som möjligt tar på sig sin uniform på jobbet. Foto: Försvarsmakten

–Jag uppmanar alla hemvärnssoldater att ta på sig uniformen och gå till sitt arbete för att sprida kunskap om vad de gör som hemvärnssoldat. Din arbetsgivare bidrar till att öka vår förmåga att försvara Sverige genom att låta dig delta i Hemvärnet, säger Stefan Sandborg.

Han framhåller också att Försvarsmakten är tacksam för alla arbetsgivare som på olika sätt stödjer Uniform på jobbet-dagen och därmed försvaret av Sverige. Som arbetsgivare finns det möjlighet att bli samarbetspartner med Försvarsmakten.

Från och med 2022 kommer uniform på jobbet-dagen hållas årligen på onsdagen i vecka 16.