Premiär för dokumentärserien om marinens dramatiska historia

I år fyller marinen 500 år. På torsdagen den 21 april har det första avsnittet av dokumentärserien ”Marinen 500 år - Ett halvt årtusende med hav, människor och konflikter” premiär live på Försvarsmaktens Youtube-kanal, som en del av jubileumsfirandet.

Melker Becker på HMS Visby.
Melker Becker på HMS Visby.
Melker Becker är programledare för dokumentärserien ”Marinen 500 år - Ett halvt årtusende med hav, människor och konflikter”. Foto: Pannrummet

Serien är en satsning från marinen i syfte att öka kunskapen om försvarsgrenen och dess verksamhet i fred, kris och krig. Rebecca Landberg, marinens kommunikationschef:

– Allmänhetens kunskap om marinen och dess verksamhet är begränsad. Dessutom är förståelsen låg beträffande de hot marinen behöver hantera. Som en del av jubileumsfirandet skildras därför historien om varför marinen skapades, dess förmåga och havets betydelse för Sverige, svenska intressen och dess välfärd. Även behovet av att kunna skydda svensk sjöfart och säkerställa fria sjöfartsvägar, berättar Rebecca Landberg.

I serien besöks hemliga anläggningar och platser som har spelat stor roll i marinens historia. Serien ger en inblick kring ubåtsdraman, mystiska olyckor, historiska händelser, personliga berättelser och erfarenheter från internationella missioner. Den berättar även om minor och minröjning i Östersjön, belyser ingenjörskonsten, och hur viktig marinen är för att få fram bra materiel för att göra landet överlägset en eventuell fiende, och hur det krävs ständig utveckling för att kunna möta nya hot och anpassa materielen till nya uppgifter. Dessutom tas frågan om framtiden upp och hur säkerhetsläget snabbt kan förändras, samt vikten av att alltid vara beredd på det oförutsägbara.

I samband med marinens 500-årsjubileum, har dokumentärserien på sju avsnitt tagits fram som en fristående journalistisk produktion av produktionsbolaget Pannrummet. Programledare är Melker Becker, tidigare känd från ett flertal försvarsrelaterade dokumentärer, här senast från När kriget kommer.

Så här beskriver Melker Becker, producent och konceptutvecklare på Pannrummet serien:

“Du ska få följa med mig på en upptäcktsresa. Vi ska tillbaka i tiden och in i framtiden. Vi ska färdas över ytan och djupt under den. Hemliga platser, otroliga händelser, tragik och triumf - och människor som har befunnit sig mitt i stormens öga. Varmt välkommen till ett äventyr med havet som huvudperson.”

Första avsnittet premiärvisas på Försvarsmaktens Youtube-kanal 21 april klockan 19.00. Då kommer det även erbjudas möjlighet att chatta med marinen. Resterande avsnitt släpps därefter under april och maj 2022.

Sjöman.
Se trailern för "Marinen 500 år – ett halvt årtusende med hav, människor och konflikter". Foto: Försvarsmakten