Sverige titelförsvarare i cyberförsvarsövningen Locked Shields

Den 19 april startar Locked Shields, världens största och mest komplexa cyberförsvarsövningen i sitt slag. I år deltar totalt 24 lag och Sverige är titelförsvarare.

cyberförsvar
cyberförsvar
Vid Locked Shields 2019 satt laget tillsammans på Försvarshögskolan. Foto: Försvarsmakten
vinnarlag
Det svenska laget från Locked Shields 2019 Foto: Försvarsmakten

– När Sverige vann förra året uppmärksammades det internationellt. Därför är det extra press att prestera väl i årets upplaga, säger lagledaren Patrik Fältström.

Övningen Locked Shields arrangeras av Natos centrum för cyberförsvar, CCDCOE (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) i Tallinn. Centrumet har byggt upp den tekniska miljön i 24 exakt lika kopior, ett för varje lag. Varje övningsmiljö består av mer än 250 tekniska system.

– Mitt jobb är att se till att det svenska laget blir så bra som möjligt och att de som övas verkligen får ut något av övningen. De flesta av de som vi bjudit in har aldrig varit med om att deras system hackats, och i den här övningen får de lära sig hur de kan hantera en cyberattack, säger Patrik Fältström.

Patrik Fältström Försvarsmakten
Patrik Fältström är lagledare för det titelförsvarande svenska laget. Foto: Privat

I år består det svenska laget av personer från olika företag inom energisektorn och telekom, Polisen, Säpo och MSB samt några privata företag inom cybersäkerhetsområdet som kompletterar den civila delen av laget. Ett antal deltagare från Försvarsmakten finns givetvis också med, däribland cybersoldater som är under utbildning.

–De allra flesta som vi bjudit in har tackat ja och är jätteglada över att få vara med i övningen, säger Patrik Fältström.

Planeringen har pågått under några veckor och just nu finslipas alla detaljer, innan allt ska prövas under extremt högt tempo i övningen som genomförs 19 - 21 april.

Locked Shields är en övning, men det är också en så kallad Blue team/Red team-tävling. Det röda laget som attackerar de 24 blå lagen sitter i CCDCOE i Tallin.

Själva huvudsyftet med Locked Shields är att deltagarna samarbetar och nätverkar med varandra, något som kan gynna deras dagliga arbete. Övningen är också extremt kompetenshöjande eftersom de flesta andra övningar är teoretiska eller skrivbordsövningar, medan denna är ”på riktigt”. Det finns dessutom moment med rapportering som måste göras och skickas in. Det finns juridiskt svåra frågor som ska analyseras, och både användare och media kontaktar de övade och ställer komplicerade frågor.