Sveriges bidrag till Operation Unifier har lämnat Ukraina

På grund av det ryska agerandet vid den ukrainska gränsen har hotbilden för utbildningsinsatsen Operation Unifier ökat markant. Därför har den kanadensiska ledningen beslutat att tillfälligt dra tillbaka sin personal. De fyra svenska officerarna som ingår i insatsen har därför nu återvänt till Sverige.

Soldater
Soldater
Sedan 2018 har Försvarsmakten bidragit med personal till utbildningsinsatsen Operation Unifier. Personalen har nu tillfälligt omlokaliserats. Foto: Anders Blom/Försvarsmakten

Sedan 2018 har Försvarsmakten bidragit med personal till den kanadensiskt ledda utbildnings- och träningsinsatsen Operation Unifier. Tillsammans med likasinnade länder har man tränat ukrainska säkerhetsstyrkor på plats i Ukraina.

Utbildningspersonalen har nu tillfälligt omlokaliserats i avvaktan på händelseutvecklingen och de fyra svenska officerarna är tillbaka i Sverige. Insatsen återupptas om eller när läget normaliseras.