Svenska och amerikanska flygvapnet i gemensam övning över södra Sverige

Försvarsmakten genomför för närvarande en gemensam övning tillsammans med USA. Under fredagen kommer svenskt stridsflyg eskortera amerikanska B-52 Stratofortress ur Bomber Task Force över södra Sverige.

Jas eskorterar B 52.
Jas eskorterar B 52.
Jas 39 Gripen eskorterar amerikanskt bombflyg av modell B52. Foto: Försvarsmakten
JAS eskorterar B 52.
Jas 39 Gripen eskorterade amerikanskt bombflyg av modell B52 över Sverige. Foto: Försvarsmakten
Jas eskorterar B 52.
Eskorten genomfördes under fredagen. Foto: Försvarsmakten
Jas eskorterar B 52.
Svenska Jas 39 Gripen eskorterade amerikanska B 52 bombplan under fredagen. Foto: Försvarsmakten

Övningen är en del av ett återkommande övningsmönster och av Försvarsmaktens etablerade samarbete med USA. Sverige har bjudit in till och leder övningen, som är planerad sedan länge. Över Småland kommer planen gå ner på lägre höjd. Det föreligger inga risker för allmänheten.

– Övningar likt denna är en mycket viktig del av svensk försvarsförmåga. Att samverka med USA ökar vår förmåga att försvara Sverige och bidrar till stabilitet och säkerhet i vårt närområde, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.

Sammantaget rör det sig om ett antal svenska Jas 39 Gripen som eskorterar in amerikanska B-52 Stratofortress över svenskt luftrum. Försvarsmaktens deltagande i internationella övningar, både i och utanför Sverige, följer den försvarspolitiska inriktningen och syftar till att utveckla interoperabilitet och övningsverksamhet i närområdet.