Samtliga 40 granatkastarpansarbandvagn 90 levererade

Fyra år efter att kontraktet skrevs på har armén 40 stycken stridsfordon 90 med granatkastare levererade. Just nu är värnpliktiga från I 19 i Boden i fält och övar med systemet. Fordonet ökar slagkraften i de mekaniserade förbanden – och arbetet med att få det på plats beskrivs som mycket lyckat av alla som jobbat med att få det på plats.

Granatkastarpansarbandvagn 90
Se filmen om granatkastarpansarbandvagn 90.

För fyra år sedan fick Försvarets materielverk, FMV, uppgiften att ersätta äldre pjäser som dras efter fordon och där personalen jobbar oskyddat runt pjäsen. Nu meddelar myndigheten att samtliga av de 40 vagnar som beställts är levererade.

– Framgången stavas samarbete. Samarbete mellan FMV, Försvarsmakten och industrin. Jag skulle säga att otroligt kompetenta människor i alla de här organisationerna fick till ett mycket bra samarbete, säger Lars Taraldsson, projektledare vid FMV.

Granatkastarpansarbandvagn 90 är ett enkelt, stabilt och robust system som ökar slagkraften i de mekaniserade förbanden.