Bombattack i Somalia - inga svenskar drabbade

På torsdagsmorgonen utlöstes en större bilburen sprängladdning mot en bilkonvoj i Mogadishu, cirka 5 km från den svenska campen. Attacken riktades sig mot en konvoj eskorterad av ett privat säkerhetsföretag. Flera dödsoffer och skadade, men inga av de drabbade var från EUTM och all svensk personal är inräknad och oskadd.

Soldater
Soldater
EUTM Somalias uppgift är att bidra till säkerheten i landet genom rådgivning och utbildning. Foto: Försvarsmakten
Soldater
Den svenska styrkan på nio personer är förlagd inom den internationella campen på Mogadishus flygplats. Foto: Försvarsmakten

– Det är i princip ett attentat om dagen här i Mogadishu, även om den här sprängladdningen var större än på länge, vilket bryter mönstret. Det kan vara så att Al-Shabab nu trappar upp sina attacker inför det förestående valet, men det är för tidigt att säga säkert, säger överste Hans Granlund, ställföreträdande chef för EUTM Somalia.

EUTM Somalias uppgift är att bidra till säkerheten i landet genom rådgivning och utbildning. Verksamheten bedrivs främst i Somalias huvudstad Mogadishu. Den svenska styrkan på nio personer är förlagd inom den internationella campen på Mogadishus flygplats.