Försvarsmaktens lag vann VM i adventure racing

Safat, Swedish Armed Forces Adventure Team, Försvarsmaktens eget elitlag i multisport har nu tävlat i VM i Spanien och de knep äntligen det guld de drömt om i flera år. De har sprungit, cyklat och paddlat i över 60 mil och i fyra dygn, i tuffa förhållanden och med väldigt lite sömn.

Safat
Safat
Safat, Swedish Armed Forces Adventure Team, vann guld på VM i Spanien. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Guldlaget
Orientering är en viktig del i tävlingens löpning. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Kanoter
Paddling ingår också. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Cykel
Cykling är också ett moment. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

John Karlsson, K 3, Malin Hjalmarsson, Livgardet, Oskar Svärd, Ing2 och Emil Dahlqvist, Dalagruppen, är medlemmarna i Safat som de senaste 93 timmarna tävlat konstant i 600 kilometer, 17 000 höjdmeter och med totalt cirka fyra timmars sömn. På onsdagseftermiddagen kom de in i målet i A Coruña i nordvästra Spanien som segrande lag efter en helt strålande prestation.

– Våra förmågor som officerare och soldater har prövats under svåra förhållanden utan avkall på bibehållet stridsvärde. Förmågan att hantera sömnen har i denna tävling varit avgörande tillsammans med kamratvård, säger lagets kapten Johan Karlsson.

Segern vid målgången firades med jordgubbsglass.