Amfibisk samövning med Storbritannien

Under lördagen den 29 maj genomförde Amfibieregementet en samövning med brittiska fartyg i Stockholms skärgård. En övning, som storleken till trots, gav ingående personal och förband värdefulla erfarenheter som bäddar för lyckade övningar i framtiden.

Svenska och brittiska enheter över i Stockholms skärgård
Svenska och brittiska enheter över i Stockholms skärgård
Genom att öva dockningsföraranden mot andra nationers plattformar upprätthåller Sverige, marinen och amfibieförbanden över tid den viktiga förmågan att snabbt och enkelt kunna arbeta med, och integreras i, andra besättningar och andra fartygstyper. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

– Jag känner mig oerhört tacksam över vad vi lyckats uppnå idag. Tack vare ett professionellt bemötande och välorkestrerat övningsupplägg har vi stärkt vår relation och förmåga att arbeta sida vid sida ytterligare. Jag är övertygad om att utbytet av erfarenheter och expertis i förlängningen kommer bidra till ökad säkerhet i hela östersjöregionen, säger överstelöjtnant Andreas Holmberg, chef för 5:e amfibiebataljonen som ledde det svenska övningsbidraget under lördagen.

Det var i samband med förflyttningen mot övningsområdet för den marina storövningen Baltops 50 som Fartygen HMS Albion och RFA Mounts Bay gjorde en kort avstickare för att samöva med de svenska amfibieförbanden. Båda utgör de fartyg och plattformar med förmågan att lasta och transportera mindre båtar, likt Sveriges stridsbåtar, över längre sträckor och öppet hav. Något som är vanligt förekommande i samband med större marina insatser och operationer likt den Sverige deltog i mellan åren 2009-2017 – Operation Atalanta.

Värdefulla övningsmoment

Under lördagen övades både navigation och dockning av både stridsbåt och svävare. Genom att öva dockningsföraranden mot andra nationers plattformar upprätthåller Sverige, marinen och amfibieförbanden över tid den viktiga förmågan att snabbt och enkelt kunna arbeta med, och integreras i, andra besättningar och andra fartygstyper. Nytt för de brittiska enheterna var möjligheten att få öva dockning av den svenska svävaren. Något som tidigare inte gjorts mot de aktuella fartygen.

– Våra svenska kollegor är väldigt professionella och följsamma att arbeta med. Dockningsproceduren  av stridsbåtar är väl beprövad av oss båda, men möjligheten att få öva med svävaren var en av övningens höjdpunkter. Jag kan verkligen se värdet av det vi gjort inför framtida samarbeten med de svenska amfibieförbanden. Förmågan att integreras snabbt och effektivt är en nyckel till framgång i gemensamma operationer, avslutar örlogskapten Matthew Irwin som ansvarat för övningen ombord på HMS Albion.