Mikael Granholm blir ny generaldirektör för Försvarsmakten

Mikael Granholm har utsetts till ny generaldirektör för Försvarsmakten och tillträder sin tjänst den 1 juni 2021.
– Mikael kliver på uppdraget i en tid där omvärlden utmanar oss, samtidigt som vi har
påbörjat arbetet med att bygga en större och starkare försvarsmakt. Hans erfarenhet på bredd och djup kommer att vara en framgångsfaktor i vår strävan att lösa dagens och morgondagens utmaningar, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Mikael Granholm, ny generaldirektör i Försvarsmakten.
Mikael Granholm, ny generaldirektör i Försvarsmakten.
Försvarsmaktens nya generaldirektör Mikael Granholm. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Mikael Granholm kommer närmast från rollen som förvaltningschef i Regeringskansliet. Han har lång erfarenhet från flera sektorer och har tidigare arbetat på Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet och Finansdepartementet.

– Jag är glad över detta viktiga uppdrag, inte minst med tanke på den tillväxt som Försvarsmakten har framför sig, säger Mikael Granholm. Jag ser fram emot att tillsammans med ÖB och den övriga försvarsmaktsledningen leda utvecklingen av det svenska försvaret.

Mikael Granholm har en pol mag i statsvetenskap. Hans förordnande som generaldirektör sträcker sig till och med den 31 maj 2027.