Skaraborgs flygflottilj stödjer vid vaccinationer i Lidköping

Efter överenskommelse med Västra Götalandsregionen och Lidköpings kommun bistår flottiljen med personal för logistik och ledning vid vaccinationer i Lidköping mot covid-19.

Stödet på plats från Försvarsmakten inleddes den 16 mars.
Stödet på plats från Försvarsmakten inleddes den 16 mars. Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten
Stödet består bland annat av personal för att hjälpa till med att slussa in de som ska vaccineras.
Stödet består bland annat av personal för att hjälpa till med att slussa in de som ska vaccineras. Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten
Löjtnant Oscar Lans är lokal chef för stödet.
Löjtnant Oscar Lans är lokal chef för stödet. Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten

– När samhället befinner sig i en kris, då ska alla göra det de är bäst på. Om de som ska ge vaccinet får möjlighet att koncentrera sig på det och vi kan ta hand om logistik, ledning och annat runtomkring så kan vi tillsammans hjälpas åt att genomföra vaccinationerna så snabbt som möjligt, säger chefen för Skaraborgs flygflottilj, överste Malin Persson.

Det Skaraborgs flygflottilj bistår med är personal för stöd vid ledning och koordinering, samband, parkering, guidning, tält för drive-through och bemanning i väntrum efter vaccinationen. Därmed avlastas regionen och kommunen från arbetsuppgifter som inte är vårdgivning. Beslutet om stöd har tagits tillsammans med MR V, Västra militärregionen.

Storlek efter behov

Initialt består stödet av cirka nio personer men det kan variera över tid beroende på behov. På plats finns alltid en lokal chef från Försvarsmakten för att leda arbetet.

– Vi är stolta över att få vara med och hjälpa till och lösa den här uppgiften, säger den lokala chefen för stöd på plats, löjtnant Oscar Lans.

Vaccinationerna genomförs i Sparbanken Lidköping Arena och stödet kan enligt överenskommelsen pågå till 30 juni. Skaraborgs flygflottilj stödjer dessutom sedan tidigare samhället genom att hålla beredskap för att transportera IVA-patienter i ambulans med transportflygplanet TP 84 Hercules.