Luleås ”nya” soldathem slog upp portarna

I cirka fem veckor har Luleås soldathem varit stängt för renovering. Lördagen den 27 mars slogs portarna återigen upp för de förväntansfulla rekryterna. Och förvandlingen är total.
- Att göra värnplikten innebär inte bara verksamhet i grönkläder. Detta rekryternas andra hem och här tillbringar de mycket av sin fritid på kvällar och helger. Därför är det viktigt att de har en bra och trivsam plats för både umgänge, sysselsättning och återhämtning. Det har de fått nu, säger Sophia Wennberg, personalkonsulent på Norrbottens flygflottilj.

Foto: Matilda Lindström/Försvarsmakten
Ett nytt vardagsrum med sköna soffor att hänga i Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Rekryteringssoldaten Stina Höglander och personalkonsulenten Sophia Wennberg som initierat och lett arbetet med att förvandla Luleås soldathem till något utöver det vanliga. Som tack för sitt gedigna arbete belönades de båda med chefen F 21:s coin. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Ett helt nytt musikrum med många nya instrument Foto: Matilda Lindström/Försvarsmakten
Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Film är bäst på bio. "Jag trodde inte att det skulle bli så här omfattande. Det här är ju som en helt annan lokal. Vi åker ju inte hem lika ofta nu under pandemin så det här är riktigt bra för att öka trivseln när vi tillbringar så mycket tid här" säger räddningsrekryten Anton Karjalainen (närmast i bild) Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Första tanken när man kom in var liksom, ”oj vad najs”. Vilket jättelyft jämfört med det gamla. Det är kul att man velat satsa på oss och man vill att vi ska känna oss hemma här" säger Filippa Sandberg, rekryt på underhållsplutonen (till vänster i bild). Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Rekryterna har nu fått en helt ny och betydligt trevligare miljö att umgås i Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Betydligt mycket hemtrevligare än tidigare Foto: Matilda Lindström/Försvarsmakten
Nytt datorrum med nya datorer Foto: Matilda Lindström/ Försvarsmakten
Ett nytt och fräscht tv-spelsrum utöver det vanliga Foto: Matilda Lindström/Försvarsmakten
Rekryteringssoldaten Stina Höglander och personalkonsulenten Sophia Wennberg till höger i bild berättar om arbetet för flottilj- och garnisonschefen Claes Isoz till vänster, Kjell Nilsson, Fortifikationsverket och Erik Grönberg, ställföreträdande chef för utbildningskompaniet. Stina och Sofia har initierat och lett arbetet med att förvandla Luleås soldathem till något utöver det vanliga. Som tack för sitt arbete belönades de båda med chefen F 21:s coin. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Lugnet före stormen. Allt klart. Nu saknas bara rekryterna Foto: Matilda Lindström/Försvarsmakten
Välkomna in! F 21:s personalkonsulent Sophia Wennberg och soldathemmets Isabell Hansson tar emot de första rekryterna Foto: Matilda Lindström/Försvarsmakten
Givetvis måste vi lägga in en bild på hur det såg ut innan renoveringen startade. Foto: Stina Höglander/Försvarsmakten

Det var under hösten som Sophia och kollegan Stina Höglander började undersöka vad man skulle kunna göra åt de tråkiga och nergångna lokalerna som utgjorde soldathemmet. Tillsammans tog de fram en åtgärdsplan som landade på flottilj- och garnisonschefen, Claes Isoz, bord.

- Det här är en satsning i helt rätt riktning. Det är bra för oss som garnison men framför allt är det ett jättelyft för våra rekryter. Vi ska växa rejält på rekrytsidan de kommande fem-tio åren och de som ger oss av sin tid under värnplikten förtjänar något bättre än det som var. Jag vågar nog säga att jag talar för hela garnisonen när jag säger att resultatet blev fantastiskt, säger Claes Isoz.

Och det tog inte lång tid innan tjejerna kunde sätta igång med arbetet.

- Vi kontaktade Fortifikationsverkets förvaltare Kjell Nilsson som har stöttat oss på bästa sätt under arbetets gång. Vi har stått för designen och inköpen av möbler och inredning medan Fortifikationsverket tillsammans med F 21 Infra har stått för ytskikt med mera i lokalerna samt hantverkarna som gjort jobbet. Under resans gång har vi självklart även haft en bra dialog med soldathemsföreningen som driver soldathemmet samt med rekryterna som själva kommit med önskemål om vad de skulle vilja ha, säger Sophia.

Nöjda rekryter 

Lördagen den 27 mars var det så dags för invigning och de första förväntansfulla rekryterna släpptes in i lokalerna där de bjöds på alkoholfritt bubbel och andra godsaker. Och responsen lät inte vänta på sig.

- Första tanken när man kom in var liksom, ”oj vad najs”. Vilket jättelyft jämfört med det gamla. Det är kul att man velat satsa på oss och man vill att vi ska känna oss hemma här, säger Filippa Sandberg, rekryt på underhållsplutonen.

Även räddningsrekryten Anton Karjalainen är imponerad av förändringen.

- Jag trodde inte att det skulle bli så här omfattande. Det här är ju som en helt annan lokal. Vi åker ju inte hem lika ofta nu under pandemin så det här är riktigt bra för att öka trivseln när vi tillbringar så mycket tid här.

Sedan tidigare har det funnits massor av skäl att göra sin värnplikt i Luleå garnison.

Nu finns det ännu ett.