”Ovälkomna beteenden är en fiende som ska bekämpas”

I dag har uppgifter om våld och sexism vid utbildningen av värnpliktiga vid Livregementets husarer (K 3) publicerats av SVT. De allvarliga uppgifterna om påstådda missförhållanden vid K 3 i Karlsborg ska grundligt utredas, men redan nu ger arméchef Karl Engelbrektson sin syn på Försvarsmaktens värdegrund.

Visningsbild för film med arméchefen.
Foto: Försvarsmakten

– Budskapet är enkelt till de få som ägnar sig åt trakasserier. Hur ska vi kunna lita på dig? Det går inte. Därför är ni inte välkomna i vår organisation. Sedan vänder jag mig till er alla, den absoluta majoriteten, ni som förstår skillnaden mellan rätt och fel. Till er säger jag, tveka inte. Hjälp de utsatta kamraterna och vid behov, rapportera och anmäl, säger arméchef Karl Engelbrektson.

När utredningen vid K 3 är klar, kommer nödvändiga åtgärder att vidtas. Slutsatser och åtgärdsplan kommer att kommuniceras av Försvarsmakten.