Därför tar Lars-Magnus uniformen till jobbet

I dag anordnar Hemvärnet Uniform på jobbet-dagen vilket innebär att hemvärnssoldater får bära uniform på sina civila arbetsplatser eller på andra lämpliga aktiviteter. Deltagande är frivilligt och genomförs med tillstånd av arbetsgivaren.

Man i uniform står framför en maskin.
Man i uniform står framför en maskin.
Bergsprängaren Lars-Magnus Cederblad från andra livgrenadjärbataljonen är en av de hemvärnssoldater som bär uniform på sitt civila arbete den 4 december. Foto: Staffan Claesson/Tidningen Hemvärnet

Uniform på jobbet-dagen anordnades för första gången den 29 maj förra året och idén kom från en hemvärnssoldat. Hemvärnssoldater uppmuntras även att bära uniform till och från arbetet och under annan passande verksamhet, vilket inte kräver tillstånd. Syftet är att synliggöra och väcka intresse för Hemvärnet och att uppmärksamma de arbetsgivare som stödjer hemvärnssoldater.

En av dem som bär uniform i dag är bergsprängaren Lars-Magnus Cederblad som är stabschef på andra livgrenadjärbataljonen som är verksam i Östergötland.

– Vi hemvärnssoldater syns inte i vanliga fall eftersom vi inte bär uniform till vardags, men vi är en betydande del av Försvarsmakten. Dagen är ett sätt att uppmärksamma oss i samhället och kanske öka förståelse för den tid och det engagemang vi lägger ner på Hemvärnet, säger han.

Hemvärnssoldater övar mellan 4 till 15 dagar per år enligt sitt avtal, men kan även lägga ner ytterligare tid på andra utbildningar eller kurser.

Lars-Magnus Cederblad gick en kurs på Hemvärnets stridsskola förra gången dagen anordnades så det är första gången hans arbetskamrater ser honom i uniform:

– Mottagandet varierar, en del ställer många frågor och man får tillfälle att prata om Hemvärnet och vad det betyder att vara med, säger Lars-Magnus Cederblad vars arbete till stora delar bedrivs utomhus.

Dagen ska genomföras i enlighet med folkhälsomyndigheternas rekommendationer för att minska smittspridning. De hemvärnssoldater som arbetar hemma helt eller delvis får givetvis bära uniform i hemmet och ni kan följa firandet på sociala medier under hasttaggen #uniformpåjobbetdagen.

Den 4 december får även norska hemvärnssoldater bära uniform på arbetet för första gången. Norsk Heimevernet blev inspirerade av sina svenska kollegor och genomför då sin Uniform på jobbet-dag.