USA tränar navigering i Karlskrona skärgård

De kommande veckorna kommer personal och båtar från USA:s försvarsmakt att ingå i en svensk övning i Karlskronas skärgård där målet är att träna navigering i skärgårdsmiljö tillsammans. Den svenska skärgården är både komplex och utmanande att navigera i och utbildningen är uppdelad i olika faser där både skydd och anfall ingår.

Båtar från USA anländer till F 17 i Ronneby.
Båtar från USA anländer till F 17 i Ronneby.
Båtar från USA anländer till Blekinge flygflottilj (F 17) i Ronneby. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten
Båtar från USA anländer till F 17 i Ronneby.
Båtar från USA anländer till Blekinge flygflottilj (F 17) i Ronneby. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Sverige övar och genomför utbildningar tillsammans med USA regelbundet. Sveriges bilaterala samarbete med USA är av stor betydelse. De prioriterade områdena för det fördjupade samarbetet är bland annat förmågeutveckling, övningar och utbildning.

Personalen och materielen från USA har flugits in i omgångar till Blekinge flygflottilj, F 17, och under måndagskvällen och natten kommer markbundna transporter att gå från Ronneby till Marinbasen i Karlskrona. Under transporten kan framkomligheten i trafiken påverkas.