Första operationen i Gao genomförd

Den svenska Malistyrkan har nu genomfört sin första insats i Gao. Det rapporterade Stefan Sahlström, kontingentschef på Mali 12, till FN under helgen.

En grupp soldater i Mali sitter på huk.
En grupp soldater i Mali sitter på huk.
Förberedelser och ordergivning inför en kommande patrull i en av byarna nära Gao. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Terrängbilar i Mali står på rad.
Skyttekompaniet grupperar för natten. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
En soldat i Mali packar ihop en fältsäng.
Innan kompaniet lämnar grupperingsplatsen packas fältsängar och övrig utrustning ihop. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten
Terrängbil åker på väg i Mali.
Skyttekompaniet patrullerar en av vägarna i Gaos närområde. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten

– Efter att flytten nu är genomförd har Sverige åter ett aktivt styrkebidrag i Minusma och har återupptagit den operativa verksamheten. Det kommer att vara till stor nytta för FN:s arbete, säger Stefan Sahlström.

Operationen som sträckte sig över tre dagar hade två mål. Det första var att säkerställa förbandets förmåga att verka i östra Mali. Det andra var att ge Sverige förstahandserfarenhet från närområdet och störa våldsbejakande islamistiska grupper från att attackera Gaos flygplats.

– Operationen har gått bra och vi har dragit många lärdomar inför kommande uppdrag, berättar Johan Bratt, kompanichef Mali 12, och fortsätter:

– Nu ska vi fortsätta att etablera det första svenska skyttekompaniet i Gao och arbeta för att ge kommande insatser de bästa möjliga förutsättningarna för att lösa sina uppgifter.

Förutom patruller i och runt Gao genomfördes även samverkan med lokalbefolkningen, förklarar Johan Bratt:

– Vi har fått en bra bild av närområdet och även etablerat några initiala kontakter med lokalbefolkningen, relationer som kommer att utvecklas över tid.