80 år efter Armasjärviolyckan hedrades offren

I dag är det 80 år sedan den svåra olyckan i Armasjärvi då 46 människor omkom. Olyckan är en av de svåraste olyckorna för Försvarsmakten i fredstid och en påminnelse om vikten av verksamhetssäkerhet.

80 år efter Armasjärviolyckan hedrades offren.
80 år efter Armasjärviolyckan hedrades offren.
Ceremonin genomfördes vid minnesstenen i byn Armasjärvi. Byn delar samma namn med sjön där olyckan inträffade för 80 år sedan. Foto: David Carr/Försvarsmakten
80 år efter Armasjärviolyckan hedrades offren.
Efter ceremonin kom flera bybor bärandes på gravljus. 80 stycken tändes för att markera årsdagen. Foto: David Carr/Försvarsmakten
80 år efter Armasjärviolyckan hedrades offren.
En krans lämnades vid minnesstenen av kamratföreningen Ing 3 och Norrbottens regemente. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Den 24 oktober är, förutom att det är FN-dagen, även Ing 3:s högtidsdag till minne av färjeolyckan i sjön Armasjärvi 1940. För att hedra minnet av de som omkom i olyckan genomförs varje år en ceremoni med kransnedläggning i byn Armasjärvi i Tornedalen.

Det var en kall och blåsig kväll då 44 militärer och två civila färjkarlar omkom när den färja som skulle föra två ingenjörplutoner över sjön började ta in vatten för att sedan sjunka.  Panikartade scener utbröt då soldaterna hamnade i sjön. Dåtidens uniformer sög åt sig av det iskalla vattnet, vilket bidrog till att så många förolyckades.

80 år senare är olyckan alltjämt är en av de svåraste som drabbat det svenska försvaret i fredstid.
– Det här är en dag för eftertanke. Vi ska hedra dem som fick betala det yttersta priset för Sverige här i sjön för 80 år sedan, säger överste  Jonny Lindfors, chef för Norrbottens regemente som är traditionsbärare för olyckan.

Även om det nu är länge sedan 1940 innehåller historien om Armasjärviolyckan centrala teman som ekar sanna än i dag i Försvarsmakten.
– 80 år är en lång tid. Men det är viktigt att berättelsen om Armasjärvi aldrig glöms bort. För olyckan är även en påminnelse för oss i dag om hur viktigt det är att alltid ta säkerheten på största allvar i riskfyllda miljöer. Det är en sanning även i dag, säger Jonny Lindfors.

Efter ceremonin kom flera bybor bärandes på lådor med gravljus. I den kalla nordanvinden lyckades de till slut tända 80 ljus – ett för varje år som har gått sedan den tragiska kvällen.