1 600 värnpliktiga får jobb

Allt fler unga vill jobba inom Försvarsmakten. Av 2019/2020 års värnpliktskull blir 1 600 anställda.

Intresset är stort bland värnpliktiga att jobba vidare i Försvarsmakten. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Det innebär att det i slutet av 2020 beräknas finnas 5 700 kontinuerligt tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS/K), vilket är 400 fler än det ursprungliga målet om 5 300.

– Det är positivt att intresset för anställning är så stort. Jag tolkar det som ett kvitto på det långsiktiga arbete Försvarsmakten har gjort för att öka rekryteringen, säger överste Peter Tagesson, personalplaneringschef på Högkvarteret.

Myntets baksida är att inte alla värnpliktiga som vill fortsätta yrkesmässigt inom det militära kan räkna med en anställning direkt efter sin grundutbildning – intresset är större än antalet tillgängliga tjänster.

Nästa år blir ytterligare 100 befattningar tillgängliga, för en total volym av GSS/K på 5 800 samtidigt som rekrytering sker för att ersätta de GSS/K som tar ett fortsatt engagemang mot officer, deltidssoldat, hemvärnssoldat eller som lämnar Försvarsmakten.