Utbildning vid Ing 2 stärker förbandsandan och fältarbetsförmågan

På Fältarbetsskolan i Eksjö genomförs nu alla tre terminer vid specialistofficersutbildningen med inriktning mot fältarbeten. Det bidrar till att fler specialistofficerare utbildas inom fältarbetsfunktionen, men också till övriga arméförband i Försvarsmakten.

Kadetter vid specialistofficersutbildningen på Fältarbetsskolan vid Göta ingenjörregemente.
Kadetter vid specialistofficersutbildningen på Fältarbetsskolan vid Göta ingenjörregemente.
Tre terminer vid specialistofficersutbildningen vid Fältarbetsskolan ligger framför kadetterna. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Kadett Hugo Tornving utanför Fältarbetsskolans lokaler vid Göta ignenjörregemente.
Hugo Tornving är en av kadetterna som precis påbörjat sin utbildning till specialistofficer mer inriktning fältarbeten. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten

Ett 20-tal kadetter steg den 17 augusti in på fältarbetsskolan vid Ing 2 för att påbörja sin utbildning till specialistofficer med inriktning fältarbeten. Tidigare lästes de två första terminerna vid Markstridsskolan i Kvarn för att avsluta utbildningen med termin tre vid Fältarbetsskolan.

– Alla tre terminer genomförs nu vid fältarbetsskolan vid Ing 2, vilket ger oss möjlighet att planera och tillväxa inom funktionen enligt det behov som vi ser framför oss. Hade vi inte genomfört hela utbildningen i Eksjö hade vi inte haft så många sökande, säger Christer Reimertz som är regementsförvaltare vid Ing 2.

Ola Lindelöf som är utbildningschef vid fältarbetsskolan berättar att specialistofficersutbildningen skapar synergieffekter för Ing 2 genom att man kan dra nytta av kadetterna i förbandsutbildningen.

– Vi ser möjligheter för kadetterna att använda truppen på ingenjörbataljonen i deras utbildning. Där ser vi flera vinster, bland annat får kadetterna en bra utbildning samtidigt som vi kan sänka arbetsbelastningen för befälen på bataljonen.

Det är inte bara fältarbetsfunktionen som i framtiden stärks med fler specialistofficerare. I och med att alla terminer genomförs vid Fältarbetsskolan kan Markstridsskolan ta in fler sökande till andra inriktningar på specialistofficersutbildningen. För Försvarsmakten och armén innebär det att fler specialistofficerare utbildas, vilket bidrar till ett starkare försvar.

Kan leda till stärkt förbandsanda vid Ing 2

Alla kadetterna har en bakgrund som kontinuerligt anställda soldater där en majoritet kommer från Ing 2, men några av kadetterna är från Norrbottens regemente (I 19), Skaraborgs regemente (P 4), Södra skånska regementet (P 7) och Livregementets husarer (K 3).

En av kadetterna är Hugo Tornving. Han gjorde sin värnplikt på Ing 2 och har under det senaste året arbetat som repetitör vid grundutbildningskompaniet med siktet inställt på att utbilda sig till officer. Han stod och vägde mellan att utbilda sig till taktisk officer (officersprogrammet) eller till specialistofficer. Valet landade till slut på specialistofficer.

– För mig vägde det över mot specialistofficer då jag är mer intresserad av det praktiska än det taktiska, att få jobba på plutons- och kompaninivå och lära mig mer om fältarbeten.

När Hugo sökte till utbildningen var inte beslutet taget att alla tre terminerna skulle genomföras vid Fältarbetsskolan. När beslutet kom i april blev han positivt överraskad och tror att det kan bidra till en stärkt förbandsanda vid Ing 2.

– Det är praktiskt då jag bor i Eksjö, men jag hade ändå läst vidare. Att hela utbildningen är vid Fältarbetsskolan tror jag kan stärka förbandsandan vid Ing 2 då vi kommer från olika bakgrunder där vi arbetat vid olika kompanier och det ger en bredare förståelse för Ing 2:s funktioner.

För Hugo och hans kadettkamrater väntar nu tre terminer fulla av nya lärdomar och när de tar examen blir de ett bra tillskott till en stärkt fältarbetsförmåga.