Uppdrag till Försvarsmakten att redovisa personalsäkerhet

Försvarsmakten har fått i uppdrag av regeringen att redovisa hur myndigheten arbetar med personalsäkerhet. Försvarsmakten ska bland annat redovisa arbetet med bakgrundskontroll och verifiering av meriter vid rekrytering av personal som jobbar med säkerhetskänslig verksamhet.

Klas Eksell, personaldirektör.
Klas Eksell är Försvarsmaktens personaldirektör. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

– Vi välkomnar det här uppdraget. Försvarsmakten är en stor organisation som omfattar cirka 55 000 personer med varierande form av anställnings- och tjänstgöringsförhållanden. Vi delegerar uppgifter ner i organisationen, så även inom rekrytering. Vi bedömer att de rutiner och regelverk rörande rekrytering som finns är tillräckliga. Även vår säkerhetsprövningsprocess är tydlig och väl inarbetad. Det är viktigt att vi tillämpar dessa, säger generalmajor Klas Eksell, personaldirektör vid Försvarsmakten.

Försvarsmakten har under våren vidtagit åtgärder och uppmärksammat rekryteringsprocessen. Regeringsuppdraget blir ytterligare ett steg i kvalitetsarbetet, konstaterar personaldirektören.

– Vi har haft genomgångar med samtliga HR-chefer i myndigheten för att belysa vikten av korrekta rekryteringar. Vi har även uppmärksammat samtliga chefer på väsentligheten i frågan. Vi genomför även utbildningsåtgärder för att öka kunskapsnivån bland chefer gällande våra rutiner, säger Klas Eksell.

Under hösten fortsätter Försvarsmakten med sina chefsdagar runt om i landet. Då träffar försvarsmaktsledningen alla förbandschefer och diskuterar chefs- och ledarskapsfrågor.

– I dialogen med cheferna kommer vi att understryka vikten av att bestyrka bakgrunden när vi anställer nya medarbetare, säger Klas Eksell.