Träna som en operatör

Petra Malm arbetade som operatör i specialförbanden under tio år. Hon har med andra ord det som krävs. Här delar hon med sig av träningstips till dig som vill bli lika stark, snabb och uthållig som en operatör – eller rentav jobba som en sådan.

Petra – tidigare operatör inom specialförbanden – har tjänstgjort 17 år i Försvarsmakten. I dag är hon föreläsare och elittränare. Foto: Samuel Pettersson

Att vara operatör är både fysiskt och psykiskt krävande och kraven på tjänsten har sin grund i de komplexa arbetsuppgifter specialförbanden har. Dessutom krävs en stresstålighet utöver det vanliga och förmåga att utstå hård psykisk press och också hot mot gruppen och din egen person. Sammantaget innebär det att du utöver en god fysik även behöver mental styrka.

Om du söker till specialförbanden och blir antagen kommer du arbeta med de ödmjukaste människor du stött på. Men för att klara det måste du vara förberedd och inte lämna något åt slumpen. 

Mitt bästa tips är att verkligen säkerställa att du klarar av dem – oavsett om du har en dålig eller bra dag.

Individuellt träningsupplägg

Tro inte att du kommer kunna pressa tiden på milen dagen när det väl gäller, alltså på uttagningen. Det händer aldrig. Du kommer förmodligen ha sömnbrist och vara nervös, och då tro att du ska göra personbästa på vissa tester är rent önsketänkande. Det kanske är ett väl hårt budskap, men jag har sett så många sökande komma oförberedda.

Det är svårt att skriva ett generellt träningsprogram inför uttagningstesterna då olika individer ofta behöver fokusera på olika områden. Titta på dig själv och var brutalt ärlig – vilka är dina svagheter och dina styrkor? Vikta sedan dessa mot vad du tror du behöver klara av under testerna.

Analysera vilka resurser du har: hur ser träningsmöjligheterna ut, hur mycket tid kan du ägna åt träning, vilket stöd kan du vänta av din omgivning? Fundera sedan på vad du behöver komplettera med för att kunna maximera din satsning. Gör upp en tidplan som är realistisk där du har tid att bygga från grunden.

Du kommer att behöva en stark och hållbar kropp som tål hög belastning. Tänk på att du ska ha en korsett – core – av pansar. Ditt ramverk ska vara otroligt starkt och utifrån det bygger du vidare på din fysik i syfte att undvika att dra på dig skador som gör att du missar eller tvingas bryta testerna.

Fokusera på svaga områden

Många personer jag träffar tränar det de tycker är roligt och känner motstånd mot att träna sina svagheter. Gör tvärtom och ”kill your darlings”. Om du är seriös i din satsning så bör du analysera vad som inte skjuter mot ditt mål. Exempelvis om du tränar padel men borde mörkerorientera. Om du är stark men inte uthållig så är det uthållighet du ska lägga tid på att träna. Har du dålig vattenvana eller var det länge sedan du gick med tung ryggsäck, så är det där du ska lägga fokus.

Slutligen, se till att du har stöd hemma och förståelse för det du vill satsa mot. Det kommer ta tid och energi men eftersom du vet ditt ”varför” och är målinriktad kommer du att nå dina mål.

1. Marklyft. En grym basövning som bygger allmän styrka. Fokusera på teknik och utförande. Foto: Samuel Pettersson
2. Uppdrag/räckhäv. En riktig klassiker som alltid står sig. Varieras med ringar, olika grepp, vikt, tempo. Skala ner genom att hoppa upp och hålla emot på vägen ner eller använd ett gummiband. Foto: Samuel Pettersson
3. Dips. En mer utmanande variant på en klassisk övning. Variera med extra vikt och tempo. Skala ner genom att sätta ett gummiband i varje ring och lägg knäna i bandet. Foto: Samuel Pettersson
4. Frivändning med överstöt. En komplex övning för hela kroppen som kan varieras i all oändlighet. Du tränar styrka, explosivitet, koordination, rörlighet och mycket bål. Foto: Samuel Pettersson
5. Utfall. Variera med vikt över huvudet, vikt på bröstet, vikt i vardera hand. Bålstabilitet ger kontroll och tekniken är mycket viktigt. Foto: Samuel Pettersson

Artikeln har tidigare publicerats i Försvarets forum nummer 3, 2020.