Torbjörn sommarpratar om livet i konfliktzonen

”Jag sitter hos frisören i Afghanistan. Plötsligt ser jag i spegeln hur han tar upp en rakkniv bakom ryggen på mig. Jag stelnar till. Våra blickar möts i spegeln och jag ser hur han också stelnar till och blir rädd när han ser mig. I'm your friend. Are you my friend?, frågar frisören. När jag nickar till svar ser jag hur han slappnar av.”

Major Torbjörn Johannesson vid Luftvärnsregementet 6.
Torbjörn Johannesson, veteran från ett flertal utlandstjänster, valdes till lyssnarnas sommarvärd 2020. Foto: Försvarsmakten

Det var med detta smakprov på sommarprat som gjorde att major Torbjörn Johannesson, veteran från ett flertal utlandstjänster, valdes till lyssnarnas sommarvärd 2020.

I år var det 750 personer som skickat in sommarprat till Sveriges Radio. Varför tror du att det blev just du som valdes till lyssnarnas sommarvärd?

– Jag tror att det finns en stor nyfikenhet hos allmänheten om vad vi gör i Försvarsmakten och om hur det är att åka iväg till en konfliktzon på utlandstjänst. Och så tyckte många väl att min introduktion som jag skickade in verkade spännande.

Var har du varit på utlandstjänst?

– Jag var sex månader i Kosovo och sex månader i Afghanistan. Sen var jag också FN- observatör i Mellanöstern i tolv månader. Jag kom till Syrien i juni 2011, precis när inbördeskriget brutit ut och stannade där till februari 2012. Det var naturligtvis en dramatisk tid, men som tur var slapp jag skjuta mot någon och ingen sköt på mig heller.

I februari 2012 skickades jag till Egypten där jag stannade i fyra månader. Det var trevligt att vara där, där var man mera fri och kunde röra sig som man ville. Min familj kunde också komma och hälsa på mig där.

Vad kommer du att berätta mer om i ditt sommarprat?

– Det som jag kommer att trycka mest på är att det faktiskt är hela familjen som gör insats. Den som blir kvar hemma blir ju tvungen att ta över hela ansvaret för hem och familj, i mitt fall var det min fru och mina tre döttrar som jag lämnade hemma. Familjen oroar sig mycket när man åker iväg, så klart, men de har också alltid varit stolta över mig och det arbete som jag utfört.

Själv har jag också alltid haft dåligt samvete över att jag åker iväg och lämnar min fru med allt vardagsslit, men samtidigt har utlandstjänsten varit utvecklande och spännande, så det är lite dubbla känslor.

Har du varit med om något svårt och jobbigt?

– Det där är en fråga som många ställer. Självklart har jag hamnat i hotfulla och otäcka situationer ibland, men det är verkligen inte det som varit övervägande. I stället tycker jag att det varit väldigt positivt och utvecklande att få åka iväg och jag har aldrig mått dåligt efter en utlandstjänst.

Vad hoppas du att folk ska ha lärt sig efter ditt sommarprat?

– Jag vill förmedla en bild av hur verkligheten och vardagen är när man är i till exempel Afghanistan. Hur man bor, vad man äter och gör. Och att öka förståelsen för vad Försvarsmakten gör runt om i världen.

Programmet sänds i Sveriges Radio P1 onsdag den 15 juli klockan 13.