Nya tider för 1 700 värnpliktiga

Mitt i semestertider pågår full aktivitet vid Försvarsmaktens olika förband då drygt 1 700 värnpliktiga ryckt in för att påbörja sin utbildning. Från Umeå i norr till Skåne i söder, från Göteborg i väst till Gotland i öst får värnpliktiga nu en första känsla för soldatlivet.

Utbildningschef Fredrik Gertsson välkomnar de första värnpliktiga till nya P 18. Han gjorde själv sin grundutbildning på gamla P 18 och var anställd under flera år före nedläggningen. Foto: Karl Melander/Försvarsmakten
Förväntansfulla värnpliktiga på väg till inskrivning vid Göta ingenjörregemente i Eksjö. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Elin Eek hämtar ut sin utrustning på förrådet i Eksjö. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Södra skånska regementet välkomnade drygt 200 värnpliktiga. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Erik Lööw och Ella Liljerup har båda ryckt in vid Trängregementet och var lite smånervösa men tyckte det var mest spännande. "Jag ser fram emot utbildningen, jag tror det kommer utveckla mig som person", säger Ella. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Vid Göteborgs garnison ryckte drygt 190 värnpliktiga in under vecka 30, 24 stycken av dem ryckte in till sjukhuskompanierna och resterande till Amfibieregementet. Vecka 31 ryckte ytterligare 75 värnpliktiga in till Militärregion Väst och utbildas mot Hemvärnet. Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Vid inskrivning får man en namnbricka. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Redan under första dagen hämtas den personliga utrustningen ut och det blir en hel del. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
"Det känns bra att välkomna våra nya rekryter, de är en viktig del i våra framtida krigsförband och en del kommer även vara våra framtida kollegor," säger Tobias Hagstedt, bataljonschef på en av P 4:s mekaniserade bataljoner. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Drygt 190 värnpliktiga ryckte in vid Livgardet. Här får de ut sin utrustning. Foto: Sofia Berglund/Försvarsmakten
I Umeå ställde förväntansfulla värnpliktiga upp på sin första dag i Försvarsmakten. Foto: Fredrik Winneborn/Försvarsmakten
Den 20 juli steg många förväntansfulla killar och tjejer in på området för att påbörja sin värnpliktsutbildning hos Amfibieregementet. 216 värnpliktiga ryckte in på Berga och 167 i Göteborg. Efter inskrivning fortsatte dagen med att de fick hämta ut utrustning och få en plats att sova på. Foto: Clara Hägg/Försvarsmakten
Inventering i Umeå. Per Wehlin, plutonchef, kontrollerar att alla har fått ut rätt utrustning. Foto: Fredrik Winneborn/Försvarsmakten
Det är mycket som är nytt – kamrater, boende och massor av materiel. Alice Salomonsson och Simon Konac försöker att få fram den utrustning som utbildningschefen Fredrik Gertsson efterfrågar. Foto: Karl Melander/Försvarsmakten

Under de sista veckorna i juli tar Försvarsmaktens förband emot nya värnpliktiga som ska genomföra sin utbildning. I år är det lite extra spännande för Gotlands regemente (P 18) då de återigen utbildar värnpliktiga på ön.

– Med undantag för de senaste 15 åren har värnpliktiga varit en naturlig del av samhället på Gotland och nu tar vi de första stegen tillbaka mot normalläget. För P 18 är det avgörande att vi nu får igång alla delar av personalförsörjningen, säger regementschefen Mattias Ardin.

För Gotlands regemente, som växer fram där det nyligen var skogs- och ängsmark, är infrastrukturen en begränsande faktor och därför är värnpliktskullarna de första åren begränsade till 40. Med temporära lösningar ska volymen inom några år öka till först 80, sedan 120.

Allra först att skrivas in var Visbykillen Morgan Klintberg.

– Jag hoppas att det ska bli ett äventyr. Om det är kul kan jag absolut tänka mig att ta anställning sedan.

Spännande och nervöst för de nyinryckta

För killarna och tjejerna som ryckt in väntar en tid med många nya intryck och när de tog sina första steg in på respektive förband kände de sig nog lite nervösa. Elin Eek ryckte in vid Göta ingenjörregemente (Ing 2) tillsammans med drygt 60 andra kamrater och medgav att det kändes nervöst, men ser fram emot utbildningen.

– Det är spännande och nervöst som tusan, men roligt. Jag ser fram emot att lära mig hur man funkar när man är trött och hungrig. Min farfar jobbade här på Ing 2 så jag har lite aningar om vad som väntar.

Vid Skövde garnison finns Skaraborgs regemente (P 4) och Trängregementet som tillsammans tog emot närmare 300 värnpliktiga. Cirka 230 av dem ryckte in vid Skaraborgs regemente och 50 av dem utbildas på Kvarn i Östergötland. Även om inryckningsdagen kan upplevas som intensiv så tyckte Björn Borgenstrand att det varit en lugn men bra dag.

– Det ska bli roligt att lära sig mycket nya saker, att åka i fordonen, skjuta, kasta handgranat. Jag har också stora förväntningar och tror det kommer bli bra, säger Björn som ryckt in vid P 4.

Trängregementet kommer vara Erik Lööws hem de kommande elva månaderna och han tyckte det kändes lite nervöst, men mest spännande att rycka in.

– Det kommer nog bli är lärorik upplevelse och man kommer nog få en bra inblick i det svenska försvaret, säger Erik.

Några av dem som ryckt in har kanske tänkt sig att arbeta vidare inom Försvarsmakten efter genomförd värnplikt. En av dem är Melinda Prick som kommer utbilda sig vid Södra skånska regementet.

 Jag har varit jättenervös, men jag är väldigt taggad också för jag har sett fram emot detta länge. Jag har som mål att jobba inom Försvarsmakten så jag ser värnplikten som ett delmål.

Gemensamt för de värnpliktiga är att de bidrar till ett starkare försvar och oavsett vilken situation vårt land befinner sig i så är Försvarsmaktens uppgift att skydda Sverige mot ett väpnat angrepp. Därför är det viktigt att fortsätta utbilda, öva och utveckla våra förmågor och krigsorganisationen och där har utbildningen av värnpliktiga en central roll.