Generaldirektör Peter Sandwall får nytt jobb

Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall blir ny landshövding i Kalmar län. Det beslutade regeringen vid ett sammanträde i torsdags. Han tillträder det nya jobbet den 21 september i år.

Peter Sandwall i samtal med soldater under en fältövning i Boden 2017. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

– Ett erbjudande att bli landshövding är något som är lätt att säga ja till och det har helt enkelt blivit dags att ta nästa steg. Jag är glad för det förtroende som regeringens beslut innebär, säger Peter Sandwall.

I Försvarsmakten är generaldirektören ställföreträdande chef för myndigheten. Peter Sandwall har varit generaldirektör i Försvarsmakten sedan 2012, under en period när det har skett stora förändringar både i omvärlden och i Försvarsmakten.

– Att vara generaldirektör för Försvarsmakten är ett jobb som går utanpå det mesta och det kommer inte att vara enkelt att lämna. Men ännu återstår en tid och det finns viktigt jobb att göra, bland annat förberedelser för nästa försvarsbeslut. Det är fortsatt mitt fokus, säger Peter Sandwall.

Peter Sandwall har under sin tid i Försvarsmakten varit drivande inom flera viktiga förändringsarbeten. Inte minst inom ledning och styrning i myndigheten där hans djupa kunskaper om statlig förvaltning varit starkt bidragande till många viktiga steg. Han har även svarat för utvecklingen av flera myndighetsövergripande frågor som miljösamarbete, cyber, jämställdhet och materielanskaffning.

– Peter Sandwall har med sina ledaregenskaper och erfarenheter varit en självklar nyckelperson i myndighetens ledning. För mig personligen under många år en mycket uppskattad vän och arbetskamrat. Men allt har sin tid och jag önskar honom lycka till med det ansvarsfulla uppdraget som landshövding. Samtidigt känns det tryggt att Peter kommer bidra fullt ut i de närtida och viktiga beredningarna vi har framför oss, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Peter Sandwall är nationalekonom och har även studerat statskunskap samt freds- och konfliktforskning. Han har tidigare arbetat på finansdepartementet i olika roller, med både internationell och svensk ekonomisk politik. Han är ledamot i insynsråden för Totalförsvarets rekryteringsmyndighet, Ekonomistyrningsverket samt Statskontoret. Han är reservofficer i flottan.