Robotsystem 98 – en fullträff för luftvärnet

I dagarna har Försvarsmakten genomfört en så kallad verifieringsskjutning med robotsystem 98 i Vidsel.
– Nu kan vi fortsätta med förbandsättningen av 98-systemet i de nya luftvärnsbataljonerna. Skjutningen uppfyllde alla de förväntningar och krav vi har på roboten, säger överstelöjtnant Thomas Wessman, ställföreträdande chef på Luftvärnsregementet

RB 98 skjutning.
RB 98 skjutning.
Verifieringsskjutning med robotsystem 98 i Vidsel. Foto: Anders Åberg/Försvarets materielverk (FMV)
Skytt Fredrik Johansson Luftvärnsregementet.
Fredrik Johansson är skytt på Luftvärnsregementet (LV 6). Foto: Försvarets materielverk (FMV)

Bortsett från en liten mjukvarumässig justering är detta samma robot som används som jaktrobot på stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Markversionen av robot 98 skjuts från en lavett i bakvagnen på bandvagn 410. Målet som bekämpades på Försvarets materielverks provplats i Vidsel var en självgående målrobot.

– Jag kan inte vara annat än nöjd med resultatet. Det nya systemet ger oss ökad operativ effekt med luftvärnsförbanden och ger oss ännu bättre möjlighet att bekämpa en modern motståndare, säger Thomas Wessman.

Robotsystem 98 kommer i närtid kompletteras av det medellångräckviddiga luftvärnssystemet Patriot. Kombinationen av antalet eldenheter och robotar skapar därmed en trovärdig tröskeleffekt.