Veterandagen direktsänds på Youtube

En direktsänd, anpassad ceremoni, där både talmannen och statsministern deltar, ersätter det traditionsenliga veterandagsfirandet på Gärdet i Stockholm den 29 maj. Ceremonin direktsänds i Försvarsmaktens kanal på Youtube, med start klockan 14.30.

Inget publikt arrangemang genomförs i år. Men veterandagens ceremoni kommer att direktsändas på Försvarsmaktens Youtube-kanal. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

– I en tid där inget är som vanligt och alla delar av samhället prövas är det än viktigare att vi uppmärksammar och hedrar våra veteraner och deras anhöriga. Vi vill att allmänheten, trots rådande läge, ska få möjligheten att delta och har därför valt att flytta ceremonin, genomföra den utan publik och i stället direktsända den från Granhammars slott på Livgardet i Kungsängen, säger regementsförvaltare Daniel Nybling, projektledare för veterandagen.

Planeringen för veterandagen är, som alltid, omfattande och i år har projektgruppen ställts inför en del svåra beslut. Vissa delar ur ceremonin har fått utgå, till exempel det särskilda uppmärksammandet av FN-insatsen Unficyp (Cypern) som var planerat. Det skjuts nu upp ett år och kommer istället att genomföras 2021. Inbjudan hade dock redan hunnit skickas ut.

– Det är mycket tråkigt att behöva ändra i planerna, men då viljan att ha berörda på plats är stor, välkomnar vi dem nästa år då firandet förhoppningsvis kan genomföras som tidigare vid veteranmonumentet på Gärdet, säger Daniel Nybling.

Den vane veterandagsfiraren kommer ändå att känna igen sig - kransnedläggningen och talen av talmannen, statsministern och överbefälhavaren finns kvar, liksom den obligatoriska överflygningen med fyra stycken Jas Gripen i den så kallade ”Missing man”-formationen. Även Hans Kungliga Höghet Prins Carl Philip och försvarsminister Peter Hultqvist deltar under ceremonin.

För de musikaliska inslagen svarar Arméns musikkår och fältartisterna Sonja Aldén och Johannes Kotschy. Sändningen leds av programledaren Linda Nyberg med Daniel Nybling som expertkommentator:
– Vi vill kunna guida tittaren genom sändningen och förhoppningsvis kunna locka nya besökare till nästa års firande, säger han.

Det publika arrangemang som vanligtvis genomförs på Gärdet i Stockholm är alltså inställt i år. Veteranmonumentet och dess omgivningar är fortfarande öppet för allmänheten men eventuella besökare uppmanas att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Se sändningen här

eller via
Försvarsmaktens Youtube-kanal.