Nya insatsstyrkor på plats i Mali och Afghanistan

Nyligen genomfördes rotationer av insatsstyrkorna i både Afghanistan och i Mali. I den afghanska staden Mazar-e-Sharif gör sig FS 39 redo att ta över. I Afrika ha Mali 12 fått ansvaret för den nya inriktningen av insatsen i staden Gao.

I Afghanistan har fortsättningsstyrkan (FS 39) landat och kommit på plats. Foto: Försvarsmakten

Mali 12 sätts upp av Trängregementet i Skövde och har en annorlunda uppgift än tidigare insatser i Mali. Mali 12 ska etablera en ny camp och ett nytt styrkebidrag i staden Gao i östra Mali. Det nya bidraget består också av ett skyttekompani från Södra skånska regementet (P 7) som ska genomföra säkerhetsoperationer till stöd för Minusma. Dessutom ingår det ett logistikkompani för uppbyggnad av den nya svenska campen och stöd under operationer. I Mali 12 ingår även en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i huvudstaden Bamako.

I Afghanistan är FS 39 nu på plats och gör sig redo att ta över ansvaret. Styrkan som till största delen består av det uppsättande förbandet A9 i Boden lämnade minusgrader och ett snötäckt Norrland för att hamna i 30-gradigt solsken i insatsområdet. Nu ska de installera sig och avsluta de sista förberedelserna innan de slutgiltigt tar över rodret.

Överlämning från Mali 11 till 12 i Gao. Foto: Försvarsmakten