Från nationell storövning till lokal flottiljövning

Vecka 20 och 21 skulle enheter från Norrbottens flygflottilj, F 21, funnits på plats i Uppsala, Såtenäs och Ämari i Estland för att genomföra Försvarsmaktsövning Aurora 20. På grund av coronapandemin fattades beslutet att flytta övningen framåt i tiden vilket innebar att många förband, däribland F 21, tvingades att snabbt ställa om för att kunna genomföra lokala övningar.
– Syftet med övningen är att inneliggande grundutbildningskull får en givande slutövning och att de blir krigsplaceringsbara så att vi får soldater att använda i våra krigsförband. Samtidigt som vi genomför slutövning för våra rekryter så passar vi på att öva delar av våra krigsförband där vi då övar skarp verksamhet i skarp terräng, säger flottiljchefen överste Claes Isoz.

Pilot på väg ut på "linjen". Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Värnpliktig flygbassäkerhetssoldat i skogarna utanför Vidselbasen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Det var en stor besvikelse för de flesta här att Aurora 20 blev inställt. Men även om upplevelsen och storleken på övningen inte är densamma nu så tror jag att vi får ut mer av den här slutövningen. Befälen har gjort ett jättejobb med planeringen och vi har knappt haft en lugn stund, det har hela tiden hänt saker. Alla grupper är ute hela tiden och arbetar och har haft många stridskontakter. Det hade nog inte hänt under en så stor övning som Aurora" säger Pontus Thor värnpliktig flygbassäkerhetssoldat. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Värnpliktig räddningssoldat släcker brand inne i byggnad på brandövningsfältet på Hertsön i Luleå. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen lyfter från Vidselbasen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Värnpliktiga fältarbetssoldater röjer personminor med hagelgevär. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Hund ur flygbassäkerhetsplutonen tar igen sig i skogen utanför Vidselbasen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Maja Jakobsson, 19, från Sundsvall är värnpliktig stabsassistent och efter genomförd grundläggande militär utbildning, GMU, grundutbildningens tre första månader har hon genomfört sin befattningsutbildning i Uppsala, Enköping och Såtenäs. Nu är hon tillbaka för att avsluta sin värnplikt i Luleå med sin första övning någonsin. "Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Vi har ju aldrig jobbat i en riktig stabsmiljö innan så det är kul att få jobba med de som verkligen kan sin sak och få hänga med och lära sig". Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen lyfter från kortbanan på Vidselbasen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Värnpliktiga fältarbetssoldater spränger mina. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Utan logistik - ingen flygverksamhet. Underhållsplutonens drivmedelstropp fyller upp Jas 39 Gripen på Vidselbasen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Lunch på en Dallas-jeep. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Värnpliktiga och anställda ur underhållsplutonen på väg att tanka ett Jas 39 Gripen på Luleå Kallax flygplats. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Värnpliktig hjälpmekaniker i eldställning efter att förläggningsplatsen utsatts för ett eldöverfall klockan 03.20. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen lyfter från Luleå Kallax flygplats. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

De senaste veckorna har det rått febril aktivitet på flottiljen när det gäller planering och förberedelser för den uppkomna flottiljövningen. Övningen inleddes den 11 maj med samtliga delar på flottiljen och därefter flyttades delar av förbandet till flottiljens sidobas i Vidsel. Utöver Luleå och Vidsel har förbandet även haft värnpliktiga räddningssoldater på plats på Skellefteå flygplats där de genomfört brandsläckningsmoment för att därefter avsluta övningen på brandövningsfältet på Hertsön i Luleå.   

Maja Jakobsson, 19, från Sundsvall är värnpliktig stabsassistent och efter genomförd grundläggande militär utbildning, GMU, grundutbildningens tre första månader har hon genomfört sin befattningsutbildning i Uppsala, Enköping och Såtenäs. Nu är hon tillbaka för att avsluta sin värnplikt i Luleå med sin första övning någonsin.
– Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Vi har ju aldrig jobbat i en riktig stabsmiljö innan så det är kul att få jobba med de som verkligen kan sin sak och få hänga med och lära sig.

– När man tänker tillbaka så har hela värnplikten har varit jättekul även om det bitvis varit stressigt. Man har fått träffa många nya kompisar och lära sig så mycket nya saker och utvecklas som människa.

Och efter muck?

– Jag har sökt en tjänst som skolinformatör vid flottiljen så det hoppas jag på.

”Ett självklart alternativ”

I en skogsdunge några kilometer från Vidselbasen träffar vi rekryten Pontus Thor, 20, från Stockholm som gör värnplikten som flygbassäkerhetssoldat. Han är en av de som sökt sig norrut till F 21 och flygbassäk av egen vilja.

– Jag ville ha en utmaning efter gymnasiet och jag ville göra värnplikten norröver och testa på vintern så då blev det flygbassäk på F 21. Jag gillar utmaningar, friluftsliv och älskar hundar så då blev det här ett självklart alternativ.

– Det har varit riktigt kul och man har kommit så nära alla de andra i plutonen. Vi har en riktigt bra stämning i det här gänget. Visst har det varit jättejobbigt ibland men det har lätt varit värt allt slit. Det har varit ett av de bättre åren i mitt liv, helt klart.

Många av rekryterna hade sett fram emot att få chans att delta i Aurora 20 och testa sina färdigheter i en större kontext, i en annan miljö och i en annan del av landet.

– Det var en stor besvikelse för de flesta här att Aurora 20 blev inställt. Men även om upplevelsen och storleken på övningen inte är densamma nu så tror jag att vi får ut mer av den här slutövningen. Befälen har gjort ett jättejobb med planeringen och vi har knappt haft en lugn stund, det har hela tiden hänt saker. Alla grupper är ute hela tiden och arbetar och har haft många stridskontakter. Det hade nog inte hänt under en så stor övning som Aurora, säger Pontus Thor.

Och efter muck?

– Jag är hyfsat taggad och har sökt till officer så jag vill gärna fortsätta. Samtidigt lockar polisyrket. Men vi får se.

På grund av coronaviruset fick rekryterna tillbringa sex veckor på flottiljen utan hemresor. Innan slutövningen fick de en vecka ledigt över valborg och vecka 22 går de ut genom grindarna på F 21, två veckor tidigare än planerat.

Väl värt!