Ett steg in i framtiden

Nu tar Laura Swaan Wrede över som ställföreträdande arméchef. Under en ceremoni överlämnas chefskapet till den nya brigadgeneralen.

Arméchef Karl Engelbrektson tilldelar Laura Swaan Wrede basker. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Arméns musikkår spelar fanfar. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Arméchefens tal till Laura Swaan Wrede. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

Det blåser en kall vind genom träden, solens strålar letar sig försiktigt ner på den stora grusplanen. Vi befinner oss på Livgardets kavallerikasern, populärt kallad ”gamla K1”, i Stockholm. Armén får en ny ställföreträdande arméchef. Det går inte att ta miste på stoltheten och förväntningarna i luften.

– För att nå hit, måste du som vi i säger i armén, ha gjort rätt för dig på alla nivåer. General Swaan Wrede är ytterst kompetent och meriterad. Under sina många år i Försvarsmakten har hon alltid gått i täten och varit ett föredöme för alla. Det är en stor ära för oss att få fortsätta utveckla armén tillsammans med henne, säger arméchefen generalmajor Karl Engelbrektson.

Laura Swaan Wrede har en lång och gedigen karriär inom Försvarsmakten bakom sig. Hon har haft chefspositioner på i princip alla nivåer. Hon kommer närmast från Livgardet där hon var regementschef.

– Jag är ödmjuk inför min nya uppgift och de utmaningar som väntar. Alla i armén behövs och våra medarbetare är mycket kompetenta och handlingskraftiga. Jag ser fram emot att tillsammans med er ta ytterligare ett steg in i framtiden och bygga ett starkare försvar, säger ställföreträdande arméchefen.

– Förutom att välkomna Laura, vill jag passa på att tacka general Fredrik Ståhlberg, numera vicerektor på Försvarshögskolan. Han har haft en stor betydelse för armén och en avgörande roll i att bygga och utveckla det vi kallar den nya armén, avslutar Karl Engelbrektson.

Att chefskapet lämnas över under en ceremoni är en lång och stolt tradition inom Försvarsmakten och något som armén lägger stort värde i. Arméchefen avslutar ceremonin genom att sammanfatta varför i ett citat av Peter Englund:

”Ett liv i traditionslöshet underblåser illusionen att du själv är världens mitt, att världen förändras med dig och för dig motståndslöst. Traditioner påminner oss om att så inte är fallet. Traditionen säger att världen förblir medan du förändras, medan du drar vidare och efter att du dragit vidare. Samtidigt rymmer den ett paradoxalt löfte att du själv förblir ej som enskildhet, utan som en del i ett flöde långt större än dig själv.”