Johan är het på gröten

”Jag gick dit med en säck havre”

Det serveras många välsmakande rätter i den stora matsalen på FN:s supercamp i Timbuktu. Havregrynsgröt kanske inte låter så komplicerat, men för den som aldrig lagat det till svenska soldater tidigare kan det trots enkelheten krävas viss handledning.

Johan med en säck havregryn på väg till matsalen för att lära kocken laga god gröt.
Johan med en säck havregryn på väg till matsalen för att lära kocken laga god gröt. Foto: Christoffer Hökmark/Försvarsmakten
Gröten är färdig att serveras!
Gröten är färdig att serveras! Foto: Christoffer Hökmark/Försvarsmakten
Malis godaste gröt, tycker de mätta och nöjda svenska soldaterna.
Malis godaste gröt, tycker de mätta och nöjda svenska soldaterna. Foto: Christoffer Hökmark/Försvarsmakten

– De lyckades aldrig få till gröten på morgonen, så en dag gick jag dit med en säck havre för att visa hur det går till, säger Johan, teknisk officer.

Just nu pågår ett omfattande arbete på Camp Nobel utanför Timbuktu. Den svenska förläggningen omstruktureras och arbetet med att förbereda för en ny insats i Gao, i de östra delarna av landet, är i full gång. Ett efter ett monteras de många tälten inne på den svenska campen ned, saneras och skickas vidare.

Efter att den egna matsalen monterats ned äter de svenska soldaterna istället i serveringen ute på den internationella supercampen. Maten smakar bra och är varierad. Det var bara den där havregrynsgröten som var lite tveksam. Så Johan tog saken i egna händer och gick dit för att visa hur svenska soldater helst äter sin havregrynsgröt.

– Vi stod tillsammans, kocken och jag. Språket var en utmaning, men vi löste kommunikationen med tecken och signaler. Sen provsmakade vi tillsammans och vi tyckte båda att det blev bra, säger Johan.

Och Johans insats verkar ha gjort ett bestående intryck på kocken. Numera är gröten populär och en av de rätter som det äts mest av vid frukosten.  Köket har fått ta över det resterande lagret havregryn som svenskarna hade kvar för att kunna fortsätta laga samma välsmakande gröt.