Ett intensivt år väntar

Om 2019 var hektiskt kommer 2020 att vara ännu intensivare, det konstaterade överbefälhavaren Micael Bydén när han under nyårsaftonen besökte personal i tjänst.
– Vill man jobba någonstans där det inte bara är ”lagom” med verksamhet då ska man välja Försvarsmakten, säger ÖB.

Samtal vid slottet. Under nyårsafton besökte ÖB Micael Bydén bland annat soldaterna ur Livgardet som bemannade Högvakten under nyårshelgen. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Ceremoniellt samtal. ÖB Micael Bydén samtalar med chefen för kommendantstaben, Rickard Beck Friis inför nyårsaftonens vaktavlösning där ÖB deltog. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Fortsatt intensivt. ÖB Micael Bydén tackade på nyårsaftonen personalen som var i tjänst på Muskö för deras insatser under 2019. Men han konstaterade också det kommer var fortsatt intensiv verksamhet för Försvarsmakten under 2020. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Hembakat smakar bäst. ÖB serverar Izabell Sjödin från Sjöinfokompaniet en bit hembakad saffranskaka under sitt besök på Muskö under nyårsaftonen. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

För att visa tacksamhet och respekt för de som var i tjänst under nyårshelgen gjorde ÖB på nyårsaftonen en kortare rundresa i Stockholmsområdet. Dagen inleddes på Muskö vid marinens radio, sjöbevakningscentralen och undervattenscentralen:

– Det är mitt första besök i de här centralerna och jag blev oerhört imponerad över den verksamhet som bedrivs här – dygnet runt, året om, konstaterade ÖB samtidigt som han bjöd operatören Izabell Sjödin på en bit hembakad saffranskaka.

I bilen på väg till nästa stopp – Kungliga slottet och högvakten – blickar ÖB tillbaka på året som gått:
–Vi har bedrivit omfattande övningsverksamhet parallellt med skarp verksamhet och beredskapsuppgifter. Vi har utbildat den första omgången värnpliktiga, vi har tagit stora steg i utvecklingen av försvarsgrenarna och tagit emot personal från Försvarets materielverk. Vi utvecklas helt enkelt som organisation dag för dag och det kommer vi att fortsätta med under nästa år.

På slottet har turister samlats och kameror och telefoner kommer snabbt upp när ÖB passerar förbi för att besöka några av vaktposterna från Livgardet. De ryckte in i september och förefaller vara nöjda med att fira nyår i kunglig miljö. Från slottet beger sig ÖB till Radiohuset för att medverka i programmet P 4 Extra innan han rundar av dagen med att hälsa på den personal som är i tjänst inne på Högkvarteret.

– Man blir alldeles varm i hjärtat av att få träffa alla fantastiska medarbetare. Tillsammans kommer vi nu att gå in i ett nytt intensivt år som bland annat kommer att innehålla försvarsmaktsövning Aurora 20, totalförsvarsövning, fortsatta internationella insatser och ett nytt försvarsbeslut. Det blir både utmanade och spännande.