Han tog sin fritidspassion till värnplikten

Den militära grundutbildningen innebär en stor omställning från det civila livet. Men Försvarsmakten arbetar aktivt för att ge rekryter en bra fritid. I Bodens garnison finns ett pilotprojekt som gör det lättare för rekryter att ta med sina fritidsintressen till värnplikten.

Carl-Philip Andersson lyckades få igenom sin idé om att få träna kampsport med instruktör på rekryternas lediga tid. ”Jag är jätteglad över att det gick att ordna kostnadsfri träning för alla som vill.” Det är fysisk träning som genomförs utan att rekryterna boxas mot varandra. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Garnisonsgemensamt. Cecilia Djerf, rekryt på Norrbottens regemente, tränade tillsammans med Elias Karlsson från Artilleriregementet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Gymnastiksalen på Artilleriregementet fylldes med nybörjare och erfarna kampsportare. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Eeli Hentilä och Ebba Wettainen fystränade genom att lyfta varandra. Båda är glada över initiativet till att träna tillsammans på fritiden. ”Det är skönt att kunna koppla av från det militära. Som att vara här och träna MMA. Även om det är fysiskt så rensar man tankarna.”, säger Eeli Hentilä. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Det var många skratt och glada miner under träningspasset. Här Carl-Philip Andersson med Per Bennemo. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Svettigt. Ett svårt moment avslutade träningen. Cecilia Djerf klättrar runt träningskamraten Elias Karlsson. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Instruktör. MMA-instruktören Daniel Sveder håller i träningarna. ”Det är riktigt kul att träna rekryter. Vissa har höga förkunskaper andra har inga alls. Men det märks att alla har väldigt roligt.”, säger han. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Fritidssamordnaren Matthias Skårman i Boden jobbar på heltid med att forma en värdefull fritid för rekryterna i garnisonen. ”Drivkraften är att se glädjen och höra pratet om hur kul de har haft det. Det är den största belöningen för mig.”, säger han. Foto: David Carr/Försvarsmakten

I Bodens garnison finns också ett konkret exempel. Tidigare i år lämnade Carl-Philip Andersson sitt civila liv i Stockholm för att bli rekryt på Artilleriregementet. Det innebar också att han fick snöra av sig boxningshandskarna då thaiboxningen länge har varit hans stora fritidsintresse.
– Men jag ville verkligen fortsätta med kampsport i någon form vid sidan om utbildningen. Annars hade det blivit ett för långt uppehåll, säger han.

Carl-Philip tog därför ett initiativ. Han började dela ut listor på regementet för att se om det fanns andra rekryter som hade velat träna kampsporten MMA på fritiden. Intresset visade sig vara stort och listorna blev snabbt ifyllda.

Fritidssamordnaren finns där för rekryterna

Han tog med sig listorna till fritidssamordnaren i Bodens garnison som arbetar på heltid för att göra rekryternas fritid så bra som möjligt. Samordnaren, Matthias Skårman, började förhandla med MMA-instruktörer och bjöd in fler rekryter från Norrbottens regemente i samma garnison. Nu är MMA-träningar på måndagar en kostnadsfri aktivitet för alla rekryter inom hela garnisonen utan krav på förkunskaper.
– Det känns jättebra att kunna göra verklighet av rekryternas egna idéer, säger Matthias Skårman.

Paintball, jägarexamen och elitsport

MMA-träningarna är bara en av flera fritidsaktiviteter som rekryterna har fått ta del av. Paintballtävlingar, studievägledarkvällar och kurser för jägarexamen är andra exempel som har varit populära. Rekryterna ges också förutsättningar för att enkelt och ibland kostnadsfritt kunna se elitsporter såsom Boden handboll och Luleå hockey. Under vinterhalvåret ordnas också busstransporter till populära skidanläggningar och utbildningar för att få förarbevis för snöskoter.

Alla dessa möjligheter till rekreation och avkoppling är viktiga för att klara av utbildningen.
– Att ha en värdefull fritid höjer både moralen och glädjen i gruppen. Den blir sammansvetsad. Om rekryterna har en lättjefull fritid är det lättare att hantera det stora allvaret som de känner kring den militära grundutbildningen, säger Matthias Skårman.

Social förankring utanför garnisonen

Försvarsmakten vill att rekryterna ska få en förankring i civilsamhället utanför garnisonen. I Boden fungerar samordnaren därför som en brygga för att rekryterna lättare ska kunna lära känna Boden. Den bryggan är inte bara värdefull för den enskilde rekryten, utan kan även ge fördelar till Försvarsmakten i stort.
– Om man exempelvis skaffar vänner och får ett sammanhang utanför garnisonen så kan det bidra till att man vill bli kvar i stan och söker anställning i Försvarsmakten. Det kan vara en av flera pusselbitar som kan bidra till att underlätta personalförsörjningen, säger Jan Selberg, HR-specialist med mångårig bakgrund som fritidssamordnare.

Bodens garnison försöksförband

Funktionen fritidssamordnare lades ned i Boden i samband med att värnplikten avskaffades. Sedan 2019 är funktionen tillbaka på försök i Boden och Arvidsjaur. Arbetsfunktionen, som kan gå under andra titlar på andra regementen, håller på hitta tillbaka till Försvarsmakten. Men upplägget i norr, med särskilda fritidssamordnare, är unikt.
– Vi har fått det på försök i två år, men vi ser att det här är någonting som behövs, säger Carin Hansson, chef för arbetsmiljö och veteransektionen på Norrbottens regemente.
Det tar tid att bygga upp fritidssamordningen igen precis som mycket annat efter återinförandet av värnplikten.

En utmaning är exempelvis att identifiera när rekryterna är lediga för att inte planerade fritidsaktiviteter ska krocka med kvällar då de är i tjänst.
–Det här är första året och det tar tid att bygga det från grunden när organisationen inte har rutinerna. Första året blir därför ett prövoår som kommer att behöva skruvas på. Det är en resa för organisationen, säger Jan Selberg.