Flygvapenchefen mottog ärofylld amerikansk medalj

Torsdagen den 24 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.

191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Chefen för 3:e amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, och flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström.
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Chefen för 3:e amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, och flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström.
Chefen för 3:e amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, tilldelar the Bronze Star Medal till flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Chefen för 3:e amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, höll ett tal innan medaljen utdelades. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
– Carl-Johan Edströms insats med amerikanska flygvapnet i Afghanistan är mycket värdefull. Hans insatser har stärkt våra relationer och varit en stor framgång vid utvecklingen av det afghanska flygvapnet, säger John Wood. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Chefen för 3:e amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, och flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström. Här läses motiveringen upp.
Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001. Här läses motiveringen till varför han tilldelades the Bronze Star Medal. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Chefen för 3:e amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, och flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Chefen för 3:e amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, och flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström.
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Carl-Johan håller tacktal.
Carl-Johan Edström tackade för utmärkelsen med ett tal. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Carl-Johan Edström gratuleras av amerikanske försvarsattachén i Sverige, överste Charles Metrolis.
Amerikanske försvarsattachén i Sverige, överste Charles Metrolis, gratulerade till utmärkelsen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
191023 Torsdagen den 23 oktober tilldelades flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, the Bronze Star Medal vid en ceremoni hos den blivande amerikanska ambassadören residens i Stockholm. Han tilldelades medaljen för förtjänstfulla insatser avseende utvecklingen av det Afghanska flygvapnet under amerikansk ledning. Carl-Johan Edström är den första utländska militären som tilldelas denna utmärkelse sedan 2001.
Natalie Majerski sjöng amerikanska och svenska nationalsången.
Ceremonin var värdigt inramad av den svenska och den amerikanska flaggan. Respektive lands nationalsång framfördes av Natalie Majerski. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Amerikanske försvarsattachén i Sverige, överste Charles Metrolis, välkomnade flygvapenchefen och de inbjudna gästerna till ceremonin som genomfördes i amerikanska ambassadörens residens i Sverige.

Chefen för tredje amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika, generalmajor John Wood, inledde med ett tal om Carl-Johan Edströms insats som rådgivare till afghanska flygvapnets planeringschef och flygvapenchef för det svenska bidraget FS 35 i Nato-insatsen Resolute Support Mission och den amerikanska insatsen Freedom’s Sentinel.

Därefter lästes motiveringen upp varför han förärades the Bronze Star Medal. En medalj som har högt aktningsvärde och inger respekt hos amerikanarna.

– Carl-Johan Edströms insats med amerikanska flygvapnet i Afghanistan är mycket värdefull. Hans insatser har stärkt våra relationer och varit en stor framgång i utvecklingen av det afghanska flygvapnet, säger John Wood.

Ur motiveringen framgår att Carl-Johan Edström har utmärkt sig genom meriterande prestationer under riskabla förhållanden. Där han lett ett multinationellt koalitionsteam i utförandet av 200 rådgivande stöduppdrag inom ramen för Operation Freedom’s Sentinel, där han personligen genomförde återkommande rådgivande möten tillsammans med ledare för det afghanska flygvapnet inom en rad strategiska frågor. Detta i samband med att han ledde koordinerade funktionsöverskridande insatser i Resolute Support Mission, vilka resulterade i utvecklingen av integrerat användande av luftmakt för det nationella afghanska säkerhetsstyrkorna. Dessutom ledde han utvecklingen av en plan för Train Advise Assist Command-Air som fastställde över 1 200 standardiserande bedömningselement och kriterier för att styra mer än 275 rådgivares handlande inom 30 olika funktionsområden.

Motiveringen avslutas med att hans exemplariska ledarskap och engagemang för uppgiften ger honom, det svenska flygvapnet och Sveriges insats ett mycket gott omdöme.

– Det här känns stort. När jag hörde motiveringen tänkte jag ”var det verkligen jag?”. Detta var mycket större än vad jag förväntade mig. Jag är mycket stolt över att ha fått denna utmärkelse, men jag ser detta som ett lagarbete, den är inte bara till mig. Jag vill tillägna den till flygvapnet, och mina svenska företrädare, som har en del i den samt hela vårt team gjorde mitt uppdrag möjligt, säger Carl-Johan Edström och fortsätter.

– Det var ett stort ansvar att under farliga förhållanden vara med och bygga det afganska flygvapnets förmåga. Men vi var väl förberedda och en stor trygghet för mig personligen var min ”Guardian Angel”, med honom var jag aldrig rädd.