Efter 1 021 medaljer – ett storslaget militärt OS är nu slut

Under söndagen genomfördes en avslutningsceremoni för att markera att 2019 års militära OS är över. Den svenska truppen tar bland annat med sig väl genomförda tävlingar och kinesisk medaljdominans, men även en hel del personbästa och några nya svenska rekord.

Avslutningsceremoni Millitary World Games i Wuhan Sports Center.
Avslutningsceremoni Millitary World Games i Wuhan Sports Center.
Avslutningsceremonin hölls i Wuhan Sports Center under söndagskvällen. Foto: Sven Antonsson/Försvarsmakten
Sven Antonsson delar ut medalj under Military wold games, MWG, i Wuhan, Kina 2019.
Sven Antonsson, ansvarig för den svenska truppen, delar ut medalj i en av grenarna i den marina femkampen. Foto: Mattias Lindström/Försvarsmakten
Gustaf Wahlberg springer hinderbana i marin femkamp under Military wold games, MWG, i Wuhan, Kina 2019.
Gustaf Wahlberg tävlar i hinderbanemomentet. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Cecilia Sjöholm har just vunnit bronsmedalj i marin femkamp under Military wold games, MWG, i Wuhan, Kina 2019.
Cecilia Sjöholm har just fått veta att hon fått bronsmedalj i marin femkamp. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Caronline Augustsson tävlar i triatlon. Här cyklar hon i Military wold games, MWG, i Wuhan, Kina 2019.
Caroline Augustsson, triathlet, under cykeldelen av tävlingen. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Med på militära sommar-OS 2019, eller Military World Games 2019 som det officiellt heter, fanns 118 svenskar. De flesta tävlande i någon av de nio sporter Sverige var representerat i. Men där fanns även tävlingsdomare, jurymedlemmar, ledare samt personal för att hantera de tävlandes fysiska hälsa.

I den marina femkampen tog Sverige tre medaljer. Cecilia Sjöholm lyckades ta en bronsmedalj i damernas individuella tävling. I lagtävlingen blev det ytterligare en medalj för Cecilia, denna gång ett silver, då tillsammans med Melina Westerberg och Josefin Bengtsson. I den avslutande tävlingen tog sen även Cecilia och Melina ytterligare en medalj, ett brons. Utöver dessa tre medaljer slogs det mängder av personliga rekord på de fina banorna, men även en handfull nya svenska rekord.

– Ni har alla gjort det vi sade innan att ni skulle göra, ni har gjort ert bästa när det gäller som mest. Mer än så kan jag inte begära, sade Sven Antonsson, ansvarig för svenska deltagandet, på truppens avslutningssamling inför hemresan.

Utöver marin femkamp deltog Sverige även i flygfemkamp, militär femkamp, orientering, skytte, triathlon, fäktning, marathon och livräddning.

– Det här är kulmen på år av träningar, särskilt senaste året då vi arbetat fokuserat på att komma i form till mästerskapet. Under den här tiden har även gemenskapen byggts upp. Vi har haft fantastisk stämning i truppen, den har varit på topp under hela tävlingstiden. Resultaten är inte alltid det viktigaste, vi har gjort vårt bästa och haft riktigt kul. Både med varandra och med deltagarna från de andra länderna, säger Gustaf Wahlberg, tävlande i marin femkamp.

Vinnare i den totala medaljligan blev värdnationen Kina, följt av tvåan Ryssland och Brasilien på en tredje plats. Sverige hamnade på en 43:e plats vilket får anses vara godkänt, då svenska Försvarsmakten till skillnad mot många andra länder inte har heltidsanställda idrottare.

Nästa militära sommar-OS är om fyra år. Vilket land som kommer att ta över stafettpinnen efter Kina är ännu inte bestämt. Men det land som gör det kommer att få en stor utmaning, det blir inte lätt att matcha Kinas satsning på detta mästerskap. Över 230 000 frivilliga enbart i staden Wuhan, mestadels nybyggda tävlingsarenor och en helt nybyggd stadsdel där deltagarna bott har gjort stort intryck.