Jan Björklund tillbaka i uniform

I drygt tolv år har Jan Björklund axlat rollen som partiledare för ett av Sveriges riksdagspartier. Nu byter han tillbaka kostymen mot uniformen och återvänder till Försvarsmakten. Major Björklund blir reservofficer med krigsplacering i Mellersta militärregionens ledningsstab som ställföreträdande operationsledare.

Major Jan Björklund på plats i lektionssalen för genomgång.
Major Jan Björklund på plats i lektionssalen för genomgång.
Major Jan Björklund på plats i lektionssalen för genomgång. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Det var under förra veckan som Hemvärnets stridsskola med stöd av Luftstridsskolans Basbefälsskola anordnade en kurs vid Uppsala garnison för blivande bataljonschefer inom Hemvärnet. Under utbildningen fick deltagarna öva sig i chefsrollen där de bland annat förväntas ta väl avvägda beslut inom en bataljons ram och ge tydliga order.

Major Jan Björklund
Major Jan Björklund återvänder till Försvarsmakten som reservofficer efter flera år inom politiken. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

För Jan Björklund, tidigare partiledare för Liberalerna, är detta till viss del repetition. Han har en mångårig bakgrund inom Försvarsmakten bland annat som just bataljonschef för en stadsskyttebataljon.  Nu återvänder han till Försvarsmakten som reservofficer efter 25 år inom politiken och tolv år som partiledare.

– Jag kontaktade mitt gamla regemente och frågade om jag kunde bidra på något sätt och de sa ja direkt. Jag tycker det är både viktigt och roligt att tjänstgöra inom Försvarsmakten, i synnerhet när vi ser på omvärldens och inte minst Rysslands utveckling, säger Jan Björklund.

Vad är det bästa med att jobba inom Försvarsmakten?

– Framförallt så är det ju viktigt för Sverige. Sen har jag alltid trivts inom Försvarsmakten. Här jobbar väldigt många duktiga människor och det är ett omväxlande jobb som bjuder på olika miljöer, tempoväxlingar och spännande utmaningar. Dessutom jobbar man mycket med pedagogik och ledarskap vilket jag uppskattar, säger han.

Major Jan Björklunds nya tjänst som reservofficer innebär några veckors tjänstgöring per år. Som reservofficer har man en tillsvidareanställning inom Försvarsmakten samtidigt som man har en huvudsaklig sysselsättning någon annanstans.  Totalt cirka 6 600 personer har i dag en anställning som reservofficerare inom Försvarsmakten.