Full fart och hård kamp vid ungdomstävling

I helgen genomfördes rikshemvärnschefens ungdomstävling på Hemvärnets stridsskola för 63:e gången. Ungdomar från tre olika nationer, Sverige, Lettland och Estland tävlade under tre intensiva dagar för att göra upp om titeln som årets bästa ungdomslag.

Tillsammans är vi starka. Årets hinderbana handlade mycket om samarbete. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
Trött men glad ungdom efter målgång. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
Det vinnande laget Tartu Kotkad från Estland med ÖB, rikshemvärnschefen och skolchefen. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
Uppställning inför prisutdelningen under avslutningsceremonin. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten

Det var svett, tårar och många hejarop när årets upplaga av ungdomstävlingen skulle avgöras, men för många var det även glada miner och ett kärt återseende. Totalt deltog 53 lag med cirka 250 ungdomar. Tävlingen startade i fredags och avslutades under söndagen, men redan i tisdags kom funktionärerna på plats för att påbörjade upprättandet av tält, stationer och iordningställande av övrigt område på skolan. Förutom funktionärer deltog frivilliga i stor skala i allt från att sköta kartutdelning, matlagning, administration och transport av deltagarna. 

Efter startskottet på lördagsmorgon genomförde lagen fältskjutning, biathlon (en kombination av skytte och löpning), avståndsbedömning, precisionskastning, hinderbana samt överraskningsmoment som i år hölls av polisen. Momentet gick ut på att gruppen tillsammans skulle lösa en uppgift, de fick se en filmsnutt på cirka 30 sekunder och sedan skulle de svara på olika frågor utifrån filmen. För varje fel svar blev det poängavdrag.

Hinderbanan blev för många det mest fysiskt krävande momentet då det var några nya hinder som ungdomar inte hade genomfört tidigare år. Det hela avslutades med en gemensam orienteringsbudkavel (en stafett på tre sträckor, där varje sträcka är  1 till 1,5 km och stämpling av kontrollerna sker elektroniskt).

Laget Tartu Kotkad från Estland var först över mållinjen under söndagen efter parorienteringen, snabbskyttet och snabbmarschen, dem startade klockan 07.15,20 och var i mål klockan 09.50,40. Löpningen visade sig vara deras starkaste sida, kort därefter kom lag 40 från Södertörnsgruppen och efter att samtliga lag hade kommit i mål och återhämtat sig var det dags för prisutdelning.

Överbefälhavare Micael Bydén och rikshemvärnschefen, Stefan Sandborg närvarade under ceremonin för att dela ut pris till de vinnande lagen i de olika klasserna. Överbefälhavaren tackade personalen och funktionärerna för en väl genomförd tävling och grattade samtliga deltagare för deras insats och kämpaglöd. Efter prisceremonin återvänder lagen hemåt för en välförtjänt återhämtning och uppladdning inför nästa års tävling.

Det vinnande tjejlaget från Livgardesgruppen gratuleras av Micael Bydén. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten

 

Vinnande lag

Klass A - Pojkar: Tartu Kotkad (Estland)
Klass B - Flickor: Kaosbarn 2.0 (Livgardesgruppen)
Klass C - Mix: Repmånad (Region öst)

Övriga placeringar: www.idk.se/live