Rivstart för Försvarsmaktens deltagande i Stockholm Pride

Nu är Stockholm Pride igång. Under prideveckans första dagar har Försvarsmakten genomfört seminarier i Pride House på Södermalm, mött allmänheten tillsammans med Polisen på Sergels Torg och deltagit i löpartävlingen Run for Pride på Djurgården. Från och med onsdag finns vi även inne på Pride Park på Östermalms IP. På lördag går prideparaden genom Stockholms gator, Försvarsmakten går med ÖB i spetsen.

Starten går för Run For Pride där cirka 20 löpare från Försvarsmakten deltog. Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten
Vila efter loppet där deltagarna kunde springa antingen 5 eller 10 kilometer. Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten
Försvarsmakten på Sergels torg tillsammans med Polisen. Foto: Polisen
Claes Christensson knep tredjeplatsen på 10 km i Run For Pride. Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten

I år genomför Försvarsmakten seminarier, debatter och samtal på både Pridehouse (Clarion Hotel, Södermalm) och Armémuseum. I dessa speglas flera olika perspektiv på HBTQ och genomförs i samarbete med bland annat Polisen, Räddningstjänsten och Försvarshögskolans studentkår. I panelsamtalet ”komma ut i en machoorganisation” samtalade medarbetare ur Polisen och Försvarsmakten om hur det kan vara att komma ut i en starkt heteronormativ organisation. 

Nytt för i år är att Försvarsmakten står på Sergels Torg tillsammans med Polisen.

– Det har varit många fantastiskt bra samtal som handlat om allt från likabehandling, pridekampanjen och rekrytering, säger Johann Strick som var på plats under tisdagen.
– Att stå tillsammans med Polisen fungerar bra, riktigt bra. Det tydliggör likheter och skillnader och stärker våra gemensamma budskap.

I perfekt väderlek genomfördes den färgstarka löpartävlingen Run for Pride som går runt Djurgårdsbrunn vid Gärdet i Stockholm. Försvarsmakten deltog med 20-talet löpare och Claes Christensson från Norrbottens regemente knep tredjeplatsen på 10 km. Totalt deltog drygt 500 löpare som hade möjlighet att träffa Försvarsmaktens medarbetare. Det pratades träning, tävlingslust och hur lite man tränat under sommaren. På plats hade Försvarsmaktens deltagare möjlighet att få massage före och efter loppet. En möjlighet som blev mycket populär även hos övriga deltagare.