När nio blev tio

Vid solnedgången den 2 juni skrev överstelöjtnanterna Magnus Frykvall och
Dan Hagman under ett dokument – och i samma stund övergick befälet från
Mali 09 till Mali 10.

"Vi har fått en rivstart. Nu gäller det att hitta rutiner", sa Dan Hagman i sitt tal. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
Fanmarsch med Skaraborgs regementes fana. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
Chefen för Mali 09, Magnus Frykvall överlämnar fanan till chefen för Mali 10, Dan Hagman. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

I sitt tal hyllade chefen för Mali 09 sitt förband som det bästa han fört befäl över.
– Det här halvåret har varit det bästa i mitt yrkesverksamma liv, för ni är det mest följsamma och professionella förband man kan leda. Och ni har löst alla uppgifter på bästa sätt. Den feedbacken har ni också fått från utifrån, sa Magnus Frykvall.

Hans efterträdare Dan Hagman passade på att tacka för den utmärkta överlämningen.
– Stort tack för den, nu tar vi över ledningen med stöd från de i Mali 09 som ännu inte åkt hem. Vi i Mali 10 som kommit hit har fått en rivstart. Nu handlar mycket om att komma in i rutiner, hitta våra roller och nå operativ förmåga inom några veckor, sa han.

Gott betyg från arméstaben

Under några dagars besök på Camp Nobel har Rickard Johansson, operationschef på arméstaben kunnat följa överlämningen, från Mali 09 till Mali 10. Hans intryck är positiva.
– Det vi förväntade oss av Mali 09 har överträffats med råge. Med bra ledarskap från kontingentschef till enskild soldat har de operationer man genomfört varit stora utmaningar både taktiskt och logistiskt, men ändå lyckats, säger Rickard Johansson.

Och han förväntar sig att den andra kontingenten med Skaraborgs regemente som uppsättande förband fortsätter i samma anda.
– Mali 09 har bäddat för att Mali 10 ska fortsätta lösa komplicerade uppgifter. Jag ser med stor tillförsikt fram emot det kommande halvåret, för jag uppfattar att även Mali 10 har ett genomgående gediget ledarskap.