Rekar för storstrid i södra Sverige

Med övningsmoment över hela Sverige kommer Aurora 20 bli större, längre och mer omfattande än föregångaren Aurora 17. Just nu genomförs rekognosering i Blekinge och Skåne inför nästa års stora övning.

Rek inför Aurora 20
Rek inför Aurora 20
”Terrängorientering manöver”, just nu genomförs rekognosering inför Aurora 20. Foto: Rickard Wissman/Försvarsmakten
Rek inför Aurora 20.
Aurora 20 bygger ett starkare försvar och ökar den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige. Foto: Rickard Wissman/Försvarsmakten

– Nu ser vi om vi kan genomföra övningen på det sätt vi har tänkt här i Blekinge och i Skåne och som det ser ut nu så kan vi det. Det ser mycket bra ut, säger Bengt Andersson, övningsledare för Aurora 20.

Övningen genomförs under maj och juni 2020 med övningsmoment över hela Sverige – från lågintensiv strid i norr till högintensiv strid i syd. 

Tillsammans försvarar vi Sverige

Aurora 20 kommer bli större och mer omfattande än föregångaren Aurora 17 – den då största svenska övningen i sitt slag på mer än 20 år. Dessutom bidrar övningen till ett stärkt totalförsvar då Försvarsmakten tillsammans med andra myndigheter genomför en av den nationella totalförsvarsövningens (TFÖ 2020) fyra aktiviteter under Aurora 20.

– Nu ökar vi komplexiteten och svårighetsgraden. Vi övar tillsammans med de andra bevakningsansvariga myndigheter och vi övar tillsammans med internationella vänner – nyckelordet är tillsammans, avslutar Bengt Andersson.

Rek inför Aurora 20. Bengt Andersson
Övningsledaren Bengt Andersson om Aurora 20. Foto: Rickard Wissman/Försvarsmakten