Malistyrkan löser uppgift i nytt område

Försvarsmakten och Mali 09 är på plats och gör skillnad där det behövs. Civilbefolkningen i de centrala delarna av Mali har drabbats hårt av en etnisk konflikt som ökat i intensitet. Svenska soldater och officerare är i området för att stötta implementeringen av fredsprocessen.

Svenska Malistyrkan genomför underrättelseoperationer för att möjliggöra för de civila delarna av Minusma att arbeta för att på lång sikt förbättra situationen för civilbefolkningen. Foto: Alexander Frövall/Försvarsmakten
Svenska Malistyrkan genomför underrättelseoperationer för att möjliggöra för de civila delarna av Minusma att arbeta för att på lång sikt förbättra situationen för civilbefolkningen. Foto: Alexander Frövall/Försvarsmakten
Svenska Malistyrkan genomför underrättelseoperationer för att möjliggöra för de civila delarna av Minusma att arbeta för att på lång sikt förbättra situationen för civilbefolkningen. Foto: Alexander Frövall/Försvarsmakten

FN-flaggan sitter stadigt på de beigefärgade galtarna när de rullar i kolonn och rör upp dammet i en avlägsen by i Mopti-området i Mali. Här har ingen svensk FN-personal satt sin fot tidigare och befolkningen som de möter tittar storögt, men vinklar glatt och välkomnande.

Säkerhetsläget i Mali är komplext och det nya året fick en dyster start när flera FN-soldater stupade och sårades i attacken mot FN-campen i Aguelhok, drygt 50 mil från den svenska campen i Timbuktu.

I Mopti-området, som ligger centralt i landet, har en etnisk konflikt ökat i intensitet. Våldet mellan folkslagen Dogon och Fulani stegrade och olika byar anfaller varandra och oskyldiga hamnar emellan – hundratals människor har dött eller tvingats lämna sina brinnande byar.

Hjälper befolkningen i Mopti

FN och Minusma fattade snabbt beslut att med kraft sätta in extra resurser för att påskynda implementeringen av fredsavtalet. Den svenska Malistyrkan fick uppgiften att genomföra underrättelseoperationer i området. Syftet med operationerna är att möjliggöra för de civila delarna av Minusma att arbeta för att på lång sikt förbättra situationen för civilbefolkningen.

– Genom vår närvaro i ett oroligt och strategiskt viktigt område i Mali ökar vi säkerheten avsevärt för civilbefolkningen. Vi levererar efterfrågad effekt genom att hjälpa FN att få tillträde i ett område där fredsinsatsen under en lång tid varit begränsad. säger Magnus Frykvall, kontingentschef för Mali 09.

Det har varit intensiva veckor med planering, omplanering och genomförande. Operationerna kommer att pågå så länge behovet finns och just nu är fokus på att stabilisera läget och hjälpa människorna i området.

– Kärnan ur Mali 09 är soldater och officerare från en pansarbataljon och vi har en god förmåga att snabbt anpassa oss efter skiftande förutsättningar. Förbandet kännetecknas av flexibilitet, vilja att lösa tilldelade uppgifter och har en god förmåga att leverera resultat under tidspress, fortsätter Magnus.

Mer än 40 grader varmt

Den svenska styrkan är stationerad i Camp Nobel i Timbuktu. Under de senaste veckorna har flera taktiska transporter genomförts, materiel och personal har flugits till de centrala delarna av Mali. FN-campen i Sevare har för många blivit en ny utgångspunkt och mekaniker, sjukvårdspersonal och spaningssoldater har transporterats ner för att möjliggöra operationen.

Klimatet nere i det nya området är annorlunda än i Timbuktu. Sanddynor och enstaka gröna växter har bytts ut mot ett varmare klimat med högre luftfuktigheten. Det är landsbygd med grönska och byar med hus av lera. Här och där kan man skymta en parabolantenn. Det svenska styrkebidraget kan verka i hela Mali och utbildningen och utrustningen är väl anpassad för uppgifterna i det nya operationsområdet.

– Självklart är det extra tufft när det är mer än 40 grader varmt. Men det är just det här vi har övat för och det känns tryggt att vi kan lösa våra uppgifter enligt plan trots stekande sol, säger Tobias Botin, som är gruppchef på spaningskompaniet.

Soldaterna som är nere i insatsområdet har varit i Mali i över två månader. De har mött människor som gärna berättar om livet i det konfliktdrabbade landet. Detsamma gäller människorna i Mopti-området. Många kommer fram och pratar med svenskarna i blå FN mundering.

– Vi möts av människor som välkomnar oss. De har inte haft besök av svenska förband tidigare och är nyfikna och glada. Alla vi möter vill samarbeta för en positiv förändring i Mali, avslutar Tobias.