Plan för nya försvarsgrensstaberna på gång

Under torsdagen presenterades budgetpropositionen av den sittande övergångsregeringen och Försvarsmakten konstaterade att den inte innehåller några förstärkningar av myndighetens ekonomi för nästa år. Men enligt försvarsdepartementet kan det komma mer pengar till Försvarsmakten så snart en ny regering är på plats.

– Sista ordet är inte sagt ännu, eftersom det är en övergångsbudget. Det finns en bred politisk samsyn om vikten av ett starkt och utvecklat försvar. Budgetprocessen fortsätter nu genom riksdagens behandling av propositionen, säger generaldirektör Peter Sandwall.

För Försvarsmaktens del ges det slutliga beskedet om de ekonomiska ramarna för 2019 i det regleringsbrev som förväntas beslutas i slutet av december.

I budgetpropositionen återfinns heller ingenting vad gäller bildandet av försvarsgrensstaber för armén, marinen och flygvapnet.

Vad gäller inrättandet av de nya försvarsgrensstaberna så pågår ett beredningsarbete i regeringskansliet och en särproposition kommer att läggas så fort som möjligt.