För alla människors lika värde

På lördagsförmiddagen påminde vädret en hel del om texten i ”Regnet det bara öser ner”, den svenska versionen av ”Raindrops keep falling on my head” som Siw Malmkvist sjöng in 1970. Men lagom till starten av Europride 2018 upphörde regnet och en stor Försvarsmaktsdelegation under ledning av överbefälhavaren Micael Bydén och generaldirektör Peter Sandwall kunde dansa fram genom Stockholms gator till toner från Försvarets Fältartister.

Både anställda och frivilliga deltog i paraden. Från Ing 2 i Eksjö kom ett gäng frivilligungdomar.
Både anställda och frivilliga deltog i paraden. Från Ing 2 i Eksjö kom ett gäng frivilligungdomar.
Både anställda och frivilliga deltog i paraden. Från Ing 2 i Eksjö kom ett gäng frivilligungdomar. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Överbefälhavaren Micael Bydén i täten för Försvarsmakten under Pride-paraden.
Överbefälhavaren Micael Bydén i täten för Försvarsmakten under Pride-paraden. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Försvarsmaktens kampanj ”We don always march straight” väckte stor uppmärksamhet.
Försvarsmaktens kampanj ”We don always march straight” väckte stor uppmärksamhet. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Försvarets fältartister under ledning av David Tronner svarade för musiken under paraden- till glädje för både deltagare och åskådare.
Försvarets fältartister under ledning av David Tronner svarade för musiken under paraden- till glädje för både deltagare och åskådare. Foto: Helena Hoffman/Försvarsmakten
Glädje på Stockholms gator när Försvarsmakten dansade förbi under Stockholm Pride.
Glädje på Stockholms gator när Försvarsmakten dansade förbi under Stockholm Pride. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

– För oss är det en självklarhet att delta i Pride. Vi vill visa att vi står upp för alla människors lika värde, säger Peter Sandwall. Han får, förstås medhåll av Micael Bydén som tillägger:

– Vi vill också visa att vi är en inkluderande organisation där alla som vill, och är lämpade, att vara hos oss ska känna sig välkomna.

Inför Pride-veckan lanserade Försvarsmakten en reklamkampanj med rubriken ”We don´t always march straight” och den texten återfanns också på den lastbil som härbärgerade bandet från Fältartisterna. Och det var många besökare som ville fota sig framför lastbilen tillsammans med överbefälhavaren:

– Det är klart jag ställer upp på det. Jag är glad att så många sympatiserar med vår uppfattning om alla människors lika värde, säger ÖB.

Deltagarna i Försvarsmaktens del av Pride-paraden kom från i stort sett hela landet – från F 21 i norr till F 17 i söder och bestod av alla personalkategorier, allt ifrån förbandchefer till frivilligungdomar. Dessutom deltog personal ur Försvarshögskolan, Försvarets materielverk och Rekryteringsmyndigheten i tåget.

– Det visar att hela ”försvarsfamiljen” står upp för samma värdegrund, det är gott att se, säger Micael Bydén.