Jas-haveri vid Blekinge flygflottilj

Klockan 09.41 på tisdagsmorgonen kolliderade ett Jas 39 Gripen med en flock större fåglar nära Blekinge flygflottilj (F 17) i Ronneby. Efter kollisionen sköt piloten ut sig ur flygplanet som då störtade ner i skogen.
– Piloten är vid gott mod och mår efter omständigheterna bra, säger Lars Bergström, flottiljchef vid F 17.

JAS 39 Gripen taxar ut mot start från plattan Kallax under övning ACE 17
JAS 39 Gripen taxar ut mot start från plattan Kallax under övning ACE 17
Arkivbild på Jas 39 Gripen. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
Haveri med Jas 39 Gripen i Ronneby 21 augusti 2018. Bild från nedslagsplatsen. Piloten sköt ut sig på låg höjd över obebyggd terräng och planet störtade till marken.
Bild från platsen där flygplanet träffade marken efter att piloten skjutit ut sig. Foto: Blekinge flygflottilj (F 17)

Efter kollisionen med fåglarna fick piloten problem med att manövrera planet. Piloten upplevde att landning inte var möjlig och sköt ut sig ur planet. Både flygplanet och föraren landade mitt i skogen cirka fem kilometer norr om Blekinge flygflottilj. 

– Utskjutningen var lyckad och vi har inte någon information om att tredje part har drabbats vid händelsen, kommenterar Lars Bergström. 

En av Försvarsmaktens egna helikoptrar var snabbt på plats och plockade upp piloten som transporterades till F 17. 

– Piloten har varit på en medicinsk undersökning för att kontrollera att allt är som det ska. De anhöriga är också underrättade om händelsen, säger Lars Bergström. 

I samband med haveriet uppstod en brand vid nedslagsplatsen. Räddningstjänsten meddelar att branden är inom ett begränsat område och att Försvarsmakten bistår släckningsarbetet med helikopter. På grund av risken för giftig rökutveckling uppmanas allmänheten att inte bege sig till området.

Branden släcktes senare under tisdagen men eftersläckningsarbetet pågick fortfarande under onsdagsmorgonen.  

Statens haverikommission kommer att utreda händelsen.