Gyllensporre ny chef för FN:s insats i Mali

Chefen för ledningsstaben, generallöjtnant Dennis Gyllensporre, har utnämnts till Force Commander för Minusma, FN:s militära insats i Mali. Utnämningen gäller från och med den 1 oktober, initialt under ett år, men med option för förlängning ytterligare ett år.

Dennis Gyllensporre vid paneldebatt om militär förmåga vid rikskonferensen i Sälen 2017.
Dennis Gyllensporre vid paneldebatt om militär förmåga vid rikskonferensen i Sälen 2017.
Dennis Gyllensporre blir ny chef för FN:s insats i Mali. Foto: Josef Björnetun/Försvarsmakten

– Det här måste ses som ett erkännande av Sveriges engagemang i Afrika i allmänhet och Mali i synnerhet. Dennis Gyllensporre blir nu chef för hela den militära delen på närmare 13 800 man, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

Vem som efterträder Dennis Gyllensporre som chef för ledningsstaben är ännu inte klart men processen är i full gång.