Missat midsommarsillen? Försvarsmakten tipsar

Ordet ”förtänksamhet” är vida känt i Försvarsmakten. Det innebär, enkelt uttryckt, att man tänkt efter före och förberett sig inför det som komma skall. Men ibland missar även den bäste. Och för er som glömt eller inte hunnit förbereda det kanske allra viktigaste på midsommarbordet – sillen – kommer här ett tips från vicekorpral Joakim Rosén som varit förstekock på HMS Koster i många år.

Joakim Rosén i byssan. Foto: David Lindberg/Försvarsmakten

Det är ett enkelt sätt att göra matjessillen ännu godare och trevligt presenterad:

– Låt matjessill rinna av i ett durkslag. Hacka kokt ägg, dill, gräslök och kanske rödlök. Varva allt på ett fat. Bryn smör och häll över. Servera med färsk potatis, säger Joakim Rosén.

Anrättningen kommer att serveras ombord på HMS Koster på midsommarafton.

Örlogskapten David Lindberg är HMS Kosters fartygschef. Han tipsar om en annan variant som han gör ibland – att blanda strömming eller femminuterssill med crème fraiche, rejält med wasabi, majonnäs och inlagd ingefära.

– Märkligt gott, säger David Lindberg själv.

Om denna variant också kommer att serveras ombord på HMS Koster är oklart. Klart, däremot, är att fartyget är en av de enheter som under midsommarhelgen upprätthåller Sveriges territoriella integritet.

Försvarsmakten verkar dygnet runt, året om - i luften, till sjöss och på land.