Från ökenvärme till svensk sommar

Förbandet Mali 07 hemma i Norrbotten

Efter drygt sex månader i insatsområdet är förbandet Mali 07 åter på svensk mark. De senaste dagarna har de deltagit i hemkomstverksamhet med bland annat hemkomstsamtal och hälsoundersökningar. Veckan avslutades med medaljceremoni, där soldater och officerare tilldelades Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

Efter drygt sex månader i insatsområdet är förbandet Mali 07 åter på svensk mark. De senaste dagarna har soldaterna och officerarna deltagit i hemkomstverksamhet med bland annat hemkomstsamtal och hälsoundersökningar. Veckan avslutades med medaljceremoni, där soldater och befäl tilldelades Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Solen flödade och flaggorna vajade fint i de friska vindarna under ceremonin på kaserngården. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Efter drygt sex månader i insatsområdet är förbandet Mali 07 åter på svensk mark Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist framförde regeringens tack till soldaterna för insatsen i Mali, där säkerhetsläget försämrats över tid. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Armétaktisk chef, brigadgeneral Fredrik Ståhlberg delade ut medaljer till soldaterna. "Ni har inte bara gjort en bra uppgift som förband utan också i ett väldigt svårt land med väldigt hög konfliktnivå. Bra jobbat!" Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Innan medaljerna delades ut fick kontingentschefen Anders Landewall, till höger, major Tobias Lindblom, major Lars Ryttinger och förste sergeant Marcus Fritz kliva fram och ta emot varsitt coin, en jetong, av armétaktisk chef Fredrik Ståhlberg för sina prestationer under insatsen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Förbandet Mali 07 kommer till största delen från pansarbataljonen vid Norrbottens regemente och kamraterna deltog naturligtvis under medaljceremonin. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Vi har åkt långt för den här dagen men det har varit värt varenda mil. Vi hade utan tvekan kunnat åka dubbelt så långt" säger Pär Winqvist, pappa till mekanikern Jakob Winqvist från Växjö. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Efter drygt sex månader i insatsområdet är förbandet Mali 07 åter på svensk mark. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Efter drygt sex månader i insatsområdet är förbandet Mali 07 åter på svensk mark. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
För dagens medaljörer innebär ceremonin slutet på en lång insats och det är mycket känslor inblandade. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Alla får medalj. Överbefälhavare Micael Bydén delade ut medalj till de anhöriga efter ceremonin. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Parad för fanan. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Alla ska med hem. "Mina och allas tankar till de soldater som är kvar i insatsområdet och deras anhöriga. Ingen är fysiskt skadad och nu ska vi se till att de kommer hem så snabbt som möjligt så att de också får den uppskattning de är värda", säger styrkans chef Anders Landewall, här framför sitt förband. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Känslosam återförening. Jörgen Pettersson och sonen Daniel kramas. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Norrbottens regemente har ansvarat för de två senaste styrkebidragen i FN-insatsen Minusma i Mali, Mali 06 som kom hem i december förra året och Mali 07 som nu lämnat över ansvaret till Amfibieregementet.

Solen flödade och flaggorna vajade fint i de friska vindarna under ceremonin på kaserngården, när försvarsminister Peter Hultqvist tog plats i talarstolen.
– Ni har varit på plats i en region där säkerhetsläget försämrats över tid. Vi har bevittnat nästan dagliga attacker i landet. Det bräckliga säkerhetsläget tyder på att fredsprocessen fortfarande är oerhört skör. Att stå emot och försöka bekämpa den terrorism och instabilitet som ni sett i landet innebär inte bara att ni stått upp för de oskyldiga och värnlösa. Er insats har också en direkt koppling till att försöka bryta terrorismen transnationella förbindelser. Er insats har också en direkt effekt på säkerheten i Sveriges närområde, sa försvarsministern.

Medaljer och jetonger

Alla soldater som gör utlandstjänst får Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Men innan medaljen delades ut ville armétaktisk chef, brigadgeneral Fredrik Ståhlberg uppmärksamma några individer som utmärkt sig lite extra.
Kontingentschefen Anders Landewall, major Lars Ryttinger, major Tobias Lindblom och förste sergeant Marcus Fritz fick kliva fram och ta emot varsitt coin, en jetong, av armétaktisk chef.

Fredrik Ståhlberg var nöjd efter ceremonin.
– Det har varit en fantastiskt trevlig dag. Med stor respekt har jag medaljerat Mali 07 som inte bara gjort en bra uppgift som förband utan också i ett väldigt svårt land med väldigt hög konfliktnivå. Bra jobbat!

Familjen på plats

Det är inte bara soldaterna som får erkännande under medaljceremonin. Såväl försvarsministern som armétaktisk chef vände sig direkt till de anhöriga i sina tal.
– Ni anhöriga har också gjort en svår insats, stort tack till ert ovillkorliga stöd. Det är inte en enkel uppgift att befinna sig 500 mil från någon man älskar. Men med ert tålamod och er förståelse har det gått, sa försvarsministern.

Mekanikern Jacob Winqvist mamma, pappa, mormor, morfar och syster med pojkvän hade tagit sig ända från Växjö till Boden för att vara med när han medaljerades under torsdagen. Och det var positiva känslor.
– Fantastiskt skönt. Äntligen får man slippa den där klumpen i magen som man haft sen han åkte säger Nina Winqvist, mamma till Jacob.
– Vi har fått bra information under resans gång, mycket tack vare malibloggen där vi kunnat följa verksamheten på nära håll. Även om det varit en del tråkigheter med attackerna och liknande har det varit bra att kunna få information, säger pappa Pär Winqvist.
– Vi har åkt långt för den här dagen men det har varit värt varenda mil. Vi hade utan tvekan kunnat åka dubbelt så långt, säger Pär Winqvist.

Alla ska hem

För dagens medaljörer innebär ceremonin slutet på en lång insats och det är mycket känslor inblandade.
– Det är en känslosam stund på flera sätt. Att få komma hem till familjen och träffa dem, det är något man har sett fram emot länge nu. Men sen blir det även känslosamt att skiljas från det här härliga gänget som man har kamperat ihop med under lång tid, säger Anders Landewall.

En del av styrkan är dock kvar i Mali på grund av att flygplatsen stängts efter en granatattack den 12 juni.
– För mig är det inte klart förrän all min personal är hemma. Jag hoppas att få möta dem på Kallax på lördag och ge dem ett värdigt mottagande och en värdig medaljceremoni.